С кариерно развитие от първи клас ще създаваме бизнес кадри, убеждава Дамянова

18854
С кариерно развитие  от първи клас ще създаваме бизнес кадри, убеждава Дамянова

"Успешните икономики разчитат на изключително модерни образователни системи, а разработването на успешни политики в образованието и науката е невъзможно без участието на бизнеса", заяви Милена Дамянова, председател на Комисията по образование и наука в Народното събрание, по време на работна закуска, организирана от Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ).

"Всеки от нас се е изправял пред проблема с липсата на достатъчно квалифицирани кадри въпреки всички инвестиции от страна на бизнеса, затова е важно да научим какво се прави в тази област в Народното събрание", сподели при откриването Ираван Хира, председател на БФБЛ.

ПФ иска повече пари за образование и по-високи заплати за учителите

Патриотичният фронт предлага промени в Закона за българската просвета. Това заяви на брифинг в парламента депутатът от Патриотичния фро...

Милена Дамянова, която е и вносител на новия Закон за предучилищно и училищно образование, запозна присъстващите с философията и приоритетите, заложени в него - качество и конкурентоспособност на образованието, както и с конкретните стъпки, които ще ги гарантират развиване на съвременни умения като инициативност и предприемачески дух, дигитални умения, работа в екип. Ето и същината на промените - кариерно ориентиране от 1. клас; разделяне на гимназиалното образование на два етапа - до 10. клас и до 12. клас, като във втория етап учебните програми ще се разработват съвместно с бизнеса и висшите учебни заведения; повсеместно въвеждане на дуалната система на обучение; създаване на обществени съвети и въвеждане на системи за управление на качеството във всяко училище и детска градина.

Дамянова добави, че законопроектът предстои да бъде разгледан на второ четене в Комисията, като амбицията е да бъде приет в пленарна зала до юни и да влезе в сила от учебната 2016-2017 година заедно със съответните подзаконови актове и нови учебни програми. Миналата седмица с консенсус бе приета стратегията за развитие на висшето образование, припомни тя.

Бизнес лидерите повдигнаха редица актуални теми, свързани с дуалната система, принципа "парите следват ученика", разпределението на професионалните гимназии спрямо реалното присъствие на компании в даден регион, повишаване на квалификацията на учителите, необходимостта от гъвкави учебни програми и партньорство с бизнеса. Дамянова се ангажира с продължаване на диалога с частния сектор по всички теми, които изискват обсъждане и намиране на ефективни и трайни решения.

Гости на дискусията, организирана от БФБЛ по актуалната тема за реформата в образованието като ключ към развитието на икономиката и просперитета на обществото, бяха висши мениджъри от водещи компании като "Майкрософт", "Дънди Прешъс Металс Челопеч", "Хюлет Пакард", "Уолтопия", "ЕЙМС Хюман Кепитъл", ЧЕЗ, "Гранд Хотел София", "ПИМ Прима", представители на неправителствения сектор и на образователни институции.

Търсят се продавачи и строители, не висшисти

В момента на пазара се предлага повече работа за служители със средно образование, отколкото за висшистите. Според данните на Министерс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование