Русия предлага безплатно образование за българските студенти

91843
Русия предлага безплатно образование за българските студенти
Снимка: Getty Images / Guliver

Нова политика - Русия плаща на български студенти да учат в нейни университети. И докато студентите ни на Острова имат проблеми с финансирането на обучението си, Руската федерация предлага напълно безплатно висше.

Да учиш висше без пари и да избираш между 1000 университета и около 200 специалности - това е офертата на Руската федерация.

Най-късно през май трябва да бъде приета Националната стратегия за висшето образование

15 процента от студентите, които стажуват в реална работна среда, започват работа при същия работодател. Това показват данни на Министе...

„Преди всичко трябва да кажем, че това е безплатна система на обучение. Това не означава, че всеки, който кандидатства, ще спечели. Най-напред кандидатите трябва да знаят руски език. Наистина може езикът да се учи и в Русия, но тогава първата година ще е за учене на езика", обяснява Виктор Баженов, ръководител на Представителството на Руссотрудничество в България.

Едва седем са българските младежи, получили финансиране за обучението си от руското правителство миналата година. Сега бройката е увеличена няколко пъти - има общо 50 места за студенти и докторанти, предаде бТВ.

„Не са чак толкова много. Бихме искали да са повече. Виждаме реална икономическа необходимост и условия. Безусловно това си е инвестиция, но инвестиция в отношенията между нашите страни и тази инвестиция показва, че много от студентите, които са завършили в Русия и сега работят в България, са много известни хора", допълва Баженов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование