Ролята на учителя отдавна е престанала да бъде такава, каквато е била преди – носител на знание

31654
Ролята на учителя отдавна е престанала да бъде такава, каквато е била преди – носител на знание
Снимка: БГНЕС

Цялата информация е на една ръка разстояние от всеки един от нас и ролята на учителя отдавна е престанала да бъде такава, каквато е била преди – носител на знание. Това заяви в интервю за Агенция „Фокус” Маги Благоева, председател на Общност за демократично образование.

„Днес учениците намират съвсем сами всичко в интернет, а технологиите и науката се развиват с такава скорост, че докато учебниците се напечатат – вече не са актуални, защото учените са достигнали до съвсем по-нова информация. Знанията ни за света чрез развитието на науки като квантова физика, молекулярна биология, космология, както и чрез новите археологически разкопки и изследвания, непрекъснато се разширяват, а учениците продължават да учат същите неща”, допълни Благоева и уточни, че проблемът не е в учебниците, а в целия модел и неговата остарялост.

Десет кандидати се явяват за едно свободно учителско място в Старозагорска област

На ден в Регионалния инспекторат за образование в Стара Загора се обявяват по 10 свободни места за учители, обяви за БТА директорът на ...

„Няма как светът да се движи, а ние да стоим на едно място и да искаме да сме в крак с новостите”, поясни Благоева.

По думите ѝ, има спешна нужда от място за израстване, което признава индивидуалността на всяко едно дете, както и зачита неговото право на избор, на лични интереси, на това да има силни страни и дава възможност и пространство на всеки да се развива съобразно тази своя индивидуалност и специфичност. Според Благоева са важни личните темпове и скорост, да учи според собствения си начин на учене, да посвети колкото е нужно време на нещо, което в момента е обект на интерес, докато го разбере и изследва напълно.

„Имаме спешна нужда от хора, които могат да носят отговорност за живота, изборите и решенията си и не обвиняват другите около тях за всичко, което им се случва, а знаят, че голяма част от случващото им се е в техните ръце и те могат да бъдат активни и да му влияят. Това става възможно чрез даването на възможност да взимаш решения, да правиш избор и да понасяш последствия. Това е истинският живот и именно това прави демократичното училище”, обясни Благоева.

Според нея, имаме нужда от такова образование, за да може да сме в час с епохата и развиващия се свят, както и от мислещи, отговорни, независими и активни хора. „За тази цел са необходими и демократични училища”, каза още Маги Благоева.

Дупката в бюджета на образователното министерство е 26 млн. лв.

"Недостигът в бюджета на Министерството на образованието е 26 милиона лева", обяви в предаването "Преди всички" образователният министъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование