Разследват мащабно източване на Стопанската академия в Свищов

24265
Разследват мащабно източване на Стопанската академия в Свищов

Разследват мащабно източване на Стопанската академия "Д.А.Ценов" в Свищов с колосални хонорари за магистърско обучение.

От ангажименти по дистанционната форма десет-петнадесет преподаватели са си докарвали суми от порядъка на 80 000 - 120 000 лева годишно, пише "Труд".

Механизмът за генерирането на крупните възнаграждения е бил чрез "обучение" на огромен брой студенти от порядъка на 1000-1500 души от всеки от въпросния преподавателски кръг. В челната тройка на списъка на облагодетелстваните са бившият ректор на учебното заведение проф. Величко Адамов, както и 35-годишната проф. Теодора Димитрова, която на 28 май бе провъзгласена за ректор. Заради допуснати нарушения изборът и бе атакуван от нейни опоненти и министърът на образованието проф. Тодор Танев назначи служебен ректор. След като пое управлението на учебното заведение, екипът на временния шеф на академията проф. Иван Върбанов се натъкнал на стряскащите факти.

"Сериозните възнаграждения са се трупали според броя на студентите. Преподавателят получава хонорари за обучението на всеки един магистър. Сумите се изчисляват по определена методика като лекторски и авторски, както и за консултиране", разясняват хората на проф. Върбанов. Според тях обслужването на толкова много студенти е непосилно за един човек. Ако се спазват всички изисквания, един преподавател може ефективно да работи с 30-40 души.

"Оказа се, че има рецензенти, които за 10 дни са изчитали и рецензирали по над 100 дипломни работи. Изплуваха и научни ръководители на по над 100 човека. Проф. Адамов и проф. Димитрова се водят, че са обучавали студенти по над 10 програми. Не стига това, а и пожизнена пенсия от 1500 лв. си е определил досегашният ректор", изброяват фрапиращите факти, до които са се добрали, настоящите ръководители на свищовския ВУЗ. Те уточняват, че облажаването с такива сериозни хонорари е изпипано по документи. Схемата обаче е работила с година наред. Проф. Върбанов е алармирал за тези факти НАП, Сметната палата, прокуратурата, Инспекцията по труда, Министерството на образованието, Държавната агенция за финансов контрол.

Днес в Стопанската академия на проверка пристигнали представители на Инспекцията по труда.

"Правим всичко възможно да пресечем тази порочна практика и да върнем доброто реноме на учебното заведение", заяви доц. Иван Марчевски.

Потърсен за коментар, бившият ректор проф. Величко Адамов е потвърдил пред изданието изредените факти. "Тези практики не са били еднолични приумици, а са приети и гласувани от колективни органи. Няма нищо незаконно. Хонорарите до стотинка са декларирани. През двата ми мандата като ректор бях проверяван многократно. Имал съм 4-5 проверки от НАП, още толкова ревизии от Сметната палата, от прокуратурата и не бяха констатирани нарушения", каза проф.Адамов.

Той не отрече, че има преподаватели, които са научни ръководители на по над 100 души, а това било така, защото съблюдавали желанията на студентите.

Циркът в Стопанската академия - не се изпълнява министерска заповед

Назначеният служебно от Министерството на образованието ректор Иван Върбанов не може да влезе в Стопанската академия. Причината –...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com