Расте броят на децата, напускащи училище

41718
Расте броят на децата, напускащи училище
Снимка: Getty Images/Guliver

Все повече се увеличава броят на децата, които напускат училище. Само за миналата учебна година техният брой е бил 4000, а през първия срок на тази е достигнал 1700. Оказва се, че възрастта, на която децата се отказват от школото, пък пада - ако преди това е било често срещано явление сред седмокласници и осмокласници, то сега се наблюдава още в 5 клас, съобщава БТВ.

През първия и втория срок на годината най-много напуснали училище деца има в Сливен - 425. На второ място е Бургас с 353-ма отпаднали ученици, следва Пловдив, където за миналата учебна година 348 деца не са се завърнали в класните стаи. В дъното на класацията, с най-малък брой напуснали, е Габрово. Там от училищния дневник са изчезнали имената на общо 9 ученици.

Най-модерната българска гимназия се намира във Враца

Има ли в България такива училища, които да карат децата да ги посещават с радост? Има ли някъде например образователна база, на която н...

Според главния експерт в Синдиката на българските учители Иван Кънчев, причините са „икономически, ниските доходи, ниския стандарт на живота, социални причини, много често родители, които са с ниска степен на грамотност, а дори и функционално неграмотни”.

Само през миналата учебна година 2340 деца са напуснали училище заради семейни проблеми и бедност.

От УНИЦЕФ също са обезпокоени от проблема и предупреждават, че България я очакват неграмотност и безработица, ако не се вземат спешни мерки за решаването му.

„Ясно е, че броят на младите хора, които не могат да си намерят работа на пазара на труда ще се увеличи, ако това продължава. Защото трябва да имаш определени познания и образование, за да си намериш работа”, казва представителят на организацията у нас Таня Радочай.

Възпитаваме технологично поколение, което ще пребори тестовете, но няма ценности

В последните няколко години ни засипват с проучвания, според които българчетата не просто са в дъното на световните образователни класа...

Проучване отпреди месец показа, че младежите без работа у нас са над 75 хиляди.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com