Проект на ОП "Образование и наука" създава условия за изучаване на майчин език

28786
Проект на ОП "Образование и наука" създава условия за изучаване на майчин език
Снимка: Facebook

Точно 106 милиона лева трябва да бъдат похарчени до 2020 година за ефективна интеграция в образователната система на деца, ученици и младежи от етническите малцинства и от други уязвими групи. Това става ясно от проекта на новата оперативна програма "Образование и наука", която служебният министър Румяна Коларова предложи за обществено обсъждане, предаде репортер на БГНЕС.

Един от инвестиционните приоритети на програмата е "социално-икономическа интеграция на маргинализирани общности като ромите". Сред описаните дейности, които могат да получат подкрепа по този приоритет са: допълнително обучение по български език за децата и учениците, за които българският език не е майчин и създаване на условия за изучаване на майчиния им език. Има и идея да се закрият или преобразуват обособени на етнически принцип детски градини и училища в населените места с повече от една детска градина и повече от едно училище.

Роми живеят на сметището в пазарджишко село

В сметище в пазарджишкото село Капитан Димитриево живеят роми. Те имат собствените правила и закони и с нетърпение очакват всеки сметов...

Специално ще се работи с ромските семейства, за да могат децата им от тригодишни да тръгват на детска градина. Предвижда се осигуряване на материална и психологическа подкрепа за приемане на ромските деца в детски градини и училища извън ромските квартали. По данни на НСИ процентите на завършилите съответната степен на образование роми към 2011 г. са следните: висше – 0.5 %; средно – 9.0 %; основно – 40.8 %; начално – 27.9 %; незавършено начално и непосещавали училище – 21.8 %. Като съществен проблем се очертава и недостатъчната мотивация за изучаване на майчин език.

При реализацията на проекти по новата оперативна програма специално внимание ще бъде отделено на повишаване на квалификацията на учителите и създаване на стимули за оставане в професията и за избор на тази професия. Данните показват, че страната е сред последните тридесет в световен мащаб по "ниво на подготовка на персонала" в образователната система. Освен това броят на учителите в общообразователните училища до 49-годишна възраст намалява за сметка на увеличение на онези над 50 г. От всички заети в общообразователните училища към 2011 г., на близо 40% от тях е предстояло пенсиониране в рамките на следващите шест години. Факт е и, че от 2007 до 2013 г. броят на заетите в системата е намалял с 9 132 души (9,3%), а процесите на феминизация и застаряване се задълбочават.

Освен това в момента много от учители не са готови да прилагат съвременни технологии и похвати в учебния процес. Липсват умения по специфични теми като работата с деца със СОП и мултикултурна среда. Наличните възможности за мобилност са недостатъчни. Идеята е на преподавателите ще бъдат дадени възможности за допълнително обучение по защита на интелектуалната собственост, предприемачество, ИКТ. Трябва и да се подобрят условията за мобилност на преподаватели и педагогически специалисти. Основна част от дейностите ще бъдат насочени към привличане и задържането на младите специалисти, както и към активно включване и на мъжете в сектора.

Финансово оперативната програма изглежда по този начин: за модернизиране на съществуващите центрове за върхови постижения и центрове за компетентност се предвижда да отидат общо 250 млн. лв., а за поддържане и развитие на научноизследователската инфраструктура – 120 млн. лв. За подкрепа за приложни изследвания и експериментално развитие са заделени 176 млн. лв.

Не плащат за булка "втора употреба" на пазара в Бачково

Пазарът за булки край Бачковския манастир се провежда там от години и винаги привлича вниманието на всички медии, предизвиква дискусии ...

За подобряване на постиженията на децата и учениците в овладяването на ключови компетентности по отношение на предучилищното и училищното образование са отделени 5 млн. лв., а за задържане на децата и учениците в образователната система чрез повишаване на мотивацията за учене и привлекателността на образователните институции - 275 млн. лв.

За мерки за подобряване на знанията, уменията и възможностите за реализация на завършилите висше образование ще има общо 10 млн. лв., а за оптимизиране дейността на висшите училища – 4 млн. лв. С 40 млн. лв. ще се подобрява достъпа до висше образование и ще се работи за увеличаване броя на завършилите висше образование между 30-34 годишните до 36% до 2020 г.

За подобряване на условията за обучение в съчетание с научни изследвания и за развитие на човешките ресурси в сферата на НИ и развойната дейност са отделени 3,5 млн. лв., а за развитие на капацитета и повишаване на квалификацията на заетите в областта на образованието, обучението и науката – 55 млн. лв.

За подкрепа на продължаващото обучение и създаване на условия за придобиване и надграждане на знания, умения и компетентности ще има общо 2 млн. лв., за повишаване на привлекателността и подобряване на качеството на професионалното образование и обучение – 10 млн. лв., а за насърчаване на връзките между професионалното образование и обучение, висшето образование и бизнеса крупната сума от 100 млн. лв. За мерки за повишаване на качеството и подобряване на достъпа до образование чрез създаване на подкрепяща среда за включващо образование са отделени 60 млн. лв.

Германия ограничава потока от роми от Източна Европа

Германия ще ограничи притока на граждани от по-бедни членки на ЕС и злоупотребата със социални помощи. Правителството реши да въведе 5...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование