Приоритетите на кабинета за образованието

42971
Приоритетите на кабинета за образованието
Снимка: Thinkstock

18 са приоритетите в програмата на правителството за образование и наука. Като приоритет номер 1 е посочен постепенно нарастване на средствата за образование, номинално и като процент от БВП, със стремеж за съответствие с параметрите, заложени в програма "Европа 2020".

Като главна цел за първия приоритет е посочена привеждане на средствата за образование в съответствие с параметрите, заложени в Стратегията на ЕС за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж "Европа 2020". Изброените мерки за това са: Увеличаване на средствата за образование в номинално изражение и като процент от БВП; Достигане на национална цел за разходи за научноизследователска и развойна дейност до 1,5% от БВП съгласно националната цел по Стратегията на ЕС за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж "Европа 2020"; Конкурсни схеми на Фонд "Научни изследвания", Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", Хоризонт 2020, COST и др. Друга цел е подобряването на условията за модерни образователни услуги.

Вторият приоритет в образованието е ново законодателство за осъществяване на реформа в системата на средното и висшето образование. Целта е усъвършенстване на нормативната уредба в системата на предучилищното, училищното и професионалното образование, както и разработване на нормативни документи, регламентиращи системата за квалификация на педагогическите кадри; въвеждане на държавни образователни стандарти (ДОС) за учебно съдържание, ориентирани към постигане на ключови компетентности за учене през целия живот; Осигуряване на нормативни условия за въвеждане на дигитални методи за оценяване на постиженията на учениците; Подобряване на нормативната рамка за развитие на висшето образование.

Трети приоритет е усъвършенстване на системата за финансиране и контрол на предучилищното и училищното образование. Целта тук е усъвършенстване на системата за финансиране, контрол и отчетност на предучилищното и училищното образование.

Като 4-ти приоритет за развитието на образованието е посочен разкриване на нови детски градини и въвеждане на иновативни форми на организация за ранно образование на децата в предучилищна възраст. Цел за това е осигуряване на достъп до качествено и модерно образование за децата.

5-ти приоритет е равнопоставеност и конкуренция на всички форми на училищно образование и улесняване на валидирането на знанията и уменията на учениците. Целите са осигуряване на условия за равнопоставеност на формите на обучение в училищното образование; Развитие на системата за обучение на възрастни чрез отваряне на училищата за неформалното обучение и реализиране на Стратегията за учене през целия живот.

Шестият приоритет за образованието е ангажиране и съпричастност на учителите и учениците, и родителите в управлението на училищата. Тук ключово е постигането на диалог и ангажираност на заинтересованите страни в образователно-възпитателния процес и изграждане на училищна общност.

Приоритет номер 7 е по-добри условия за професионално образование и обучение, съответстващо на потребностите на региона и изискванията на пазара на труда. Целите са осъвременяване и модернизиране на условията за материална осигуреност на професионалното образование и обучение за провеждането му в съответствие с потребностите на региона и изискванията на пазара на труда; Хармонизиране на връзките между професионално образование и бизнес.

Приоритет номер 8 е акцент върху възпитанието и обучението, които формират национално самочувствие и патриотичен дух сред децата и младежите. Тук целта е формиране на национално самочувствие и патриотичен дух сред децата и младежите.

Приоритет номер 9 е приоритетно развитие на българската наука и иновации и прилагането им за развитие и модернизиране на българския бизнес. Целта е ясни, обективни и дългосрочни критерии за периодично отчитане и оценка на научната дейност в научните организации в България, както и стимулиране на частния сектор за участие в научната дейност; засилване на интеграцията между елементите на "триъгълника на знанието"; Модернизацията на аграрния бизнес чрез засилване ролята на селскостопанската наука.

Приоритет номер 10 за образованието е връзка между средното образование и пазара на труда – подобряване на качеството на професионалното образование чрез активно въвеждане на дуалната система – обучение чрез работа. Целите са подобряване на заетостта и качеството на работната сила чрез въвеждане на обучението чрез работа (дуално обучение) в системата на ПОО; Подобряване качеството на професионалното образование и намаляване на младежката безработица.

Създаване на устойчив механизъм за взаимодействие между висшите училища и бизнеса. Възможност за висшите училища да постигат положителни икономическа резултати от разработени от тях научни продукти и иновации е приоритет номер 11 за образованието. Целта е подобряване на сътрудничеството между висшите училища и бизнеса; Развитие на научния потенциал чрез създаване на привлекателни условия за научна кариера, професионално израстване, квалификация и специализация на учените.

Приоритет 12 е повишаване на качеството на висшето образование и конкурентоспособността на българските висши училища в рамките на общоевропейското образователно пространство. Целта за това е прилагане на Европейската квалификационна рамка за учене през целия живот; Стимулиране на транснационалната мобилност и на междуинституционалното сътрудничество между висши училища и научни организации от България и от страните от Европейското икономическо пространство; Въвеждане на контролни механизми от страна на държавата, които да гарантират предлагане на качествено висше образование от всички висши училища и реално прилагане на критериите за получаване на образователна и квалификационна степен "бакалавър" и "магистър" и на образователна и научна степен "доктор"; Стимулиране интернационализацията на висшето образование – превръщане на България в силен и привлекателен регионален център за модерно висше образование с европейски профил, атрактивен за студенти от Европа и света; Създаване на условия за модерни образователни услуги.

Приоритет 13 е въвеждане на външна програмна акредитация на висшите училища от европейски акредитационни институции – членка на enqa и eqar.

Приоритет 14 е поетапно обвързване на минимум 50% от субсидията за обучение с качеството на образованието. Тук целта е въвеждане на устойчив финансов модел за издръжка на обучението във висшите училища, основан на комплексна оценка за качеството на обучението и съответствието му с пазара на труда. Усъвършенстване на механизмите за оценка на качеството на обучение и съответствието му с пазара на труда.

Като приоритет 15 е записано постигане на високо качество на научния продукт чрез ориентиране на държавното финансиране на научни изследвания към проектен принцип и стимулиране на взаимодействието между бизнеса и научните организации.

Реформа във Фонд "Научни изследвания", за да се гарантира прозрачност на конкурсите, и задължителен мониторинг на резултатите през целия период на реализация на проектите – това е приоритет 16 в програмата на правителството.

А изграждането на високотехнологични паркове и центрове за върхови научни изследвания, иновации и трансфер на технологии към българската индустрия е 17-ият приоритет. Като последен – 18-и приоритет за образованието е записано насърчаване на съвместни изследвания между научни организации, висши училища и предприятия. разработване и реализиране на програми за активно сътрудничество между научните институции и училищата на всички нива.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com