Президент на български университет иска революция във висшето образование

39630
Президент на български университет иска революция във висшето образование
Снимка: БГНЕС

Национална агенция за оценяване и акредитаци (НАОА) да бъде разформирована и да бъдат направени една или повече независими агенции. За това призова Тошко Кръстев, президент на Европейски политехнически университет (ЕПУ), предаде БГНЕС.

Кръстев предполага, че новият кабинет ще вземе спешно политически и административни мерки, за да може да се нормализира състоянието, в което беше докаран както университета, така и цялата система на висше образование в България. Според него следващото правителство трябва незабавно да направи законови промени, НАОА да бъде разформирована и да се създадат условия за бързо създаване на една или повече независими агенции, които да отговарят на критериите. Другото, което трябва да се направи, според него, са много спешни административни промени в дирекция "Висше образование " на МОН, а може би създаването на Агенция за висше образование. "Тоест отделянето от МОН на цялата система за висше образование в една нова агенция", каза Кръстев.

Той не знае защо се твърди, че 370 студенти в Европейския политехнически университет се обучават незаконно. "Какво твърди проф. Биолчев си е негова работа, но аз мисля, че той е един от най-некомпетентните хора по въпросите на акредитацията и по въпросите на висшето образование. Там, където той е специалист и експерт - в писането на книги, не се бъркам, не съм чел негови книги", каза Тошко Кръстев. Той отбеляза, че знае обаче, че когато се задават дела срещу министерството и агенция винаги се обработва общественото мнение срещу тях. ЕПУ води общо 11 дела – 6 срещу НАОА, 3 срещу МОН и 2 срещу МС.

Миков, Паргов и Бойчев обещаха на студентите да помогнат за таксите за магистратури

Лидерът на БСП Михаил Миков и водачът на листата за народни представители в 23-и МИР в София Жельо Бойчев обсъдиха проблемите на студен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование