Предложението на ДПС за задължително изучаване на майчин език не мина в комисия

9456
Предложението на ДПС за задължително изучаване на майчин език не мина в комисия
Снимка: Thinkstock

Задължителното изучаване на малцинствен език не мина на ниво парламентарната комисия. На днешното изнесено заседание в Правец на Комисията по образованието и науката предложението на ДПС не е било одобрено. То е било разглеждано като част от новия законопроект за предучилищното и училищното образование.

Нито един депутат от членовете на комисията извън представителите на ДПС не е подкрепил изучаването на майчин език да стане задължително, потвърди за Actualno.com депутатът от БСП Стоян Мирчев, който е и член на парламентарната комисия. Основният аргумент „против” е, че с предложението на ДПС се поставят основните на изрично формиране на малцинство на база език. Това носи опасност от липсата на интегрирано общество, става ясно от думите на Мирчев.

Проект на ОП "Образование и наука" създава условия за изучаване на майчин език

Точно 106 милиона лева трябва да бъдат похарчени до 2020 година за ефективна интеграция в образователната система на деца, ученици и мл...

Предложението на ДПС е начин за промяна на етническия код, коментира Мирчев, става ясно от съобщение от пресцентъра на БСП. Той попита кой определя кой е част от една или друга малцинствена група в България. Според него свързването на малцинствените групи с майчиния език е недвусмислена схема за промяна на самосъзнанието на българите. Мирчев дава като пример мюсюлманите-цигани в България, се посочва в съобщението.

"Телевизионните новини ни показват как те вече започват да се наричат турци. Ами българите мохамедани - и техния етнически код ли ще променим като ги задължим да учат език, който те не смятат за майчин", казва още Мирчев. Той попита колко са малцинствените групи в България. "Има китайци, има сирийски бежанци, има и още други. Те, сирийските бежанци в  страната ни, какъв майчин език ще учат – сирийски или турски? Както знаем, в една наша съседна държава всички арабски езици се смятат за турски", добавя Мирчев.

На въпрос на Actualno.com дали отхвърленото предложение означава, че същото ще се случи и в пленарна зала, Мирчев беше лаконичен: "Никой не може да каже". Със сигурност това ще е точка в дневния ред, ще се посочи позицията на комисията, която е експертна, но пожелателна. Оттам-насетне всички депутати имат право да се изкажат и да гласуват по въпроса, добави Мирчев.

Пред Actualno.com Стоян Мирчев изрази и безпокойство относно отлагането на дебата и на гласуването за предложението с държавни пари да се финансират частни училища. Явно в управляващото мнозинство има разногласие, затова и не се поема ангажимент, каза той. И добави, че със сигурност дебат по тази точка ще има - въпросът е, че най-вероятно няма да е преди Великден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com