Практика у нас: Учителите масово работят извънредно, без да им се плаща

11576
Практика у нас: Учителите масово работят извънредно, без да им се плаща
Снимка: Getty Images/Guliver

Педагогическите специалисти, работещи в системата на "Средното образование", извършват огромно количество извънреден труд, но в повечето случаи той не се отчита и заплаща от работодателите на учебни заведения. До това заключение са стигнали от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

В независими изследвания за работната седмица на учителя резултатите показват над 60 часа седмична натовареност на учители, като голяма част от дейностите представляват извънреден труд съгласно Кодекса на труда: "...извън установеното за служителя работно време".

Безспорно работещите учители в детските учебни заведения упражняват повече и по-често извънреден труд. Честа практика е при отсъствие на учител в детска градина, работещата в същата смяна учителка да поеме групата отсъстващата. Това е "нормална" ситуация, като този извънреден труд не се обявява от директора, не се регистрира в "Инспекция по труда" и не се заплаща. Това е порочна традиция от десетилетия, наречена "Отработване на отпуски".

Друг често срещан случай е работа на официални празници, без спазване на процедурата по Кодекса на труда, без обявяване в "Инспекция по труда" и разбира се без заплащане.

Традиция е също така извършването на извънреден труд, без обявяване на процедура, в почивни дни за училищни празници, олимпиади или състезания. Масова практика и е натискът на директорите в училищата при екскурзии и лагери, отново да не се заплаща извънреден труд, съобщават от синдиката.

Извънреден е и трудът, когато учителите, във времето за самоподготовка, се занимават с административна работа, нямаща връзка с пряката им преподавателска дейност. Сред този тип дейности са обработка на статистически данни, справки, поискани от регионалните инспекторати, общинска администрация или Министерство на образованието. Тези административни дейности не се обявяват в "Инспекция по труда" и не се заплащат, с което директорите отново нарушават Кодекса на труда, където ясно се казва, че извънредният труд се заплаща в увеличени размери, а също така не е постановено, че той може да се овъзмездява с почивни дни.

От изложените данните следва, че българският учител отново е в една много неблагоприятна ситуация на огромно натоварване с извънреден труд, който, за съжаление, е в сивата икономика – рядко се отчита и заплаща.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com