Почти 18 000 са напуснали училище през миналата година

12956
Почти 18 000 са напуснали училище през миналата година
Снимка: БГНЕС

Близо 18 000 от общо 745 516 ученици у нас са прекъснали образованието си през миналата учебна година (604 481 са записаните в общообразователни, а 141 035 в професионални училища - б.р.). Това е една от най-тревожните констатации, публикувани от просветното министерство в доклада за изпълнение на стратегията за учене през целия живот.

Най-честите причини, поради които младите хора се отказват преждевременно, са свързани с липса на средства за учебници, обувки и облекло. Особено притеснителна е ситуацията в Северозападна България - всеки пети отпаднал е именно от най-бедния район на страната. Според статистическите данни на НСИ за 10-годишен период (2004/2005 - 2013/2014) напусналите са 220 200, пише "Преса".

Дебат за образованието - какво дава масовостта и как да се подобрят нещата?

В българското образование има хиперинфлация на оценките – сега има шестица, шестичка и шестиченце. Това каза учителят по физика Т...

Не само учениците, но и студентите у нас намаляват, отчита още докладът. Причината за това не е само в демографската криза, а и в увеличаващия се брой тийнейджъри, които избират образование в чужбина.

Въпреки рекламираните усилия да се привлекат повече студенти в точните науки, техният брой остава критично нисък. От 245 900 записани в степен бакалавър в направление „Природни науки" учат 0,7% от студентите, в „Математика и статистика" - 0,2%. „Технически науки и професии" следват 15% от бъдещите висшисти.

В момента екипът на министър Тодор Танев обмисля въвеждане на нова мярка за привличане на повече младежи в дефицитните специалности. Предвижда се със средства по програма „Образование и наука" държавата да поема изцяло разходите по тяхното следване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование