Плевнелиев даде насока за развитието на образованието ни от Швейцария

41680
Плевнелиев даде насока за развитието на образованието ни от Швейцария
Снимка: БГНЕС

В подготвена преди месец от Министерството на образованието и науката стратегия за периода 2014-2020 г. България предвижда да развие системата на професионалното образование и обучение, като един от механизмите е повишаване на държавната субсидия.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев при посещението си в Занаятчийско-индустриално професионално училище в Берн, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Учебното заведение е най-голямото по рода си в Швейцария, където държавният глава е на двудневно официално посещение.

Президентът Плевнелиев беше посрещнат в училището от директора му Соня Марти, която запозна делегацията с предимствата и рисковете на професионално образование. Държавният глава отбеляза, че страната ни вече е въвела основните елементи на дуалното образование у нас.

Президентът Плевнелиев посочи, че в началото на септември т. г. Министерството на образованието и науката е представило Стратегия за развитие на професионалното образование и обучение в периода 2014-2020 г., която набелязва приоритетите и механизмите за развитието на дуалното образование. "Разписаните в документа мерки дават възможност за реална връзка между бизнеса и образованието и създават условия за преодоляване на младежката безработица", коментира държавният глава.

Освен повишаване на държавното финансиране за професионалното образование и обучение, стратегията предвижда и увеличение на стартовите възнаграждения на преподавателите. Планира се и заплатена от държавата преквалификация на учителите по теория и практика на специалността на всеки пет години, посочи президентът Плевнелиев. В стратегията е разписан и механизъм за създаване на центрове за професионално ориентиране във всяка община.

"Стратегията предвижда бизнесът и браншовите организации да участват при определяне на учебното съдържание за всяка конкретна професия, както и провеждането на практика на конкретно работно място чрез подготовка на наставници", заяви Плевнелиев.

По време на посещението на президента Росен Плевнелиев в Швейцария беше договорен проект за подкрепа на дуалното образование в България, който ще стартира в началото на декември т.г. и ще продължи до 2019 г. Машиностроене, мехатроника, електротехника, облекло и текстил, мебелната промишленост са сред браншовете, в които ще се работи за въвеждането на швейцарския опит в дуалното образование. Проектът е насочен към професионалните училища и гимназии. Очакваните резултати от него са да бъдат обучени 1200 младежи и между 120 и 150 наставници (учители) в предприятията, които партнират на училищата.

Служебният кабинет даде 3 134 000 лева за култура и спортни стипендии

На днешното си редовно заседание служебното правителство взе три решения, с които отпуска повече средства за култура, образование и спо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование