Планират матура и за десетокласниците

11497
Планират матура и за десетокласниците
Снимка: БГНЕС

Въвеждането на нова матура за десетокласници ще тестват от образователното министерство. През юни 1000 ученици ще бъдат изпитани за компютърни умения. Това предвижда проект, който министър Тодор Танев ще внесе за одобрение в Министерския съвет до седмици, пише Преса.

Идеята е до края на мандата новият тип матура да обхване всички 16-17-годишни ученици. Тази цел е заложена и в управ-ленската програма на правителството. Бъдещото външно оценяване се налага, защото каквато и професия да изберат децата, ИT способностите са ключови в ХХI век, поясниха експертите от просветното ведомство. Затова и самата нова матура ще се провежда онлайн. Подобни тестове се извършват във всички държави от ЕС и въз основа на резултатитем министерствата изготвят и коригират учебните програми по информатика.

Учениците ще се готвят за матурите и онлайн

От тази година учениците ще могат да се готвят за предстоящите изпити с онлайн тестове. Това се случва благодарение на новите помагала ...

Останалите препитвания си остават както досега - след четвърти и седми клас, като тестовете по български език и математика след прогимназията ще са валидни не само за завършване на основно образование, но и за вход в елитните математически и езикови гимназии. Задължителни матури държат и завършващите XII клас. Според проекта на постановление до края на годината Министерството на образованието ще отпусне 4,4 милиона лева за финансиране на различните видове изпити.

Проф. Танев ще внесе за одобрение от министрите и финансирането на учебници и помагала за българските училища зад граница. Със 7,5 милиона лева до края на годината ще бъде изградена специална интернет връзка между просветните инспекторати по региони, ще бъдат купени компютри и ИT оборудване.

 

 

Обявиха датите за матурите

На 20 май от 10 часа ще се проведе националният приемен изпит по български език и литература за завършващите 7 клас за учебната 2015/20...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com