Педагози искат признаване на ромските училища

45894
Педагози искат признаване на ромските училища
Снимка: БГНЕС

Държавата трябва да признае съществуването на ромски училища. За това призоваха педагози от община Крушари, работили по проект за интегриране на деца от етнически малцинства.

В училище: И родителите с бележници

Майките и татковците на петокласниците ще имат родителски бележници. Там те ще записват важна информация за учебния процес на детето си...

"Заради демографските процеси в България се появиха учебни заведения, в които почти 100% от децата са от ромски произход. Съществуването на тези училища трябва да се признае и да се коригира нормативната база за тях по отношение на числеността на паралелките, на учебната програма и учебниците", посочиха учителите от Крушари.

"Нужна е промяна в закона, която да позволи учениците от 1 до 4 клас да повтарят годината. При сегашните правила в пети клас постъпват ученици, които не са се научили да четат и пишат. Въпреки усилията на преподавателите да ги ограмотят на следващата година половината от тях отпадат от училище", посочи директорът на училището в Крушари Боян Петров.

"За преодоляване на проблема в община Крушари е разкрита безплатна детска градина за 5 и 6-годишните деца, където те учат български език. Усилията, които ние полагаме, трябва да бъдат подкрепени от държавата и родителите на децата", отбеляза кметът на общината Добри Стефанов.

В рамките на продължилия 10 месеца проект „Различни заедно" в Крушари са създадени седем учебни програми по български език и литература за учениците от първи до седми клас, които се нуждаят от допълнително обучение, предава Дарик.

Излизат свободните места след второто класиране за гимназиите след 7 клас

Днес ще бъдат обявени свободните места за прием в гимназиите в София след края на второто класиране. 184 са седмокласниците, които не...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com