Парите за делегираните бюджети на училищата няма да бъдат намалявани

24082
Парите за делегираните бюджети на училищата няма да бъдат намалявани

В духа на внесения проектозакон за училищното и предучилищното образование се запазва основният принцип на делегираните бюджети, който е свързан с броя на децата. Важно е обаче принципът на финансиране да бъде обвързан с постигнатите резултати от обучението.

Това каза заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева във връзка с идеята за промяна на делегираните бюджети на училищата, предаде БНР.

МОН ще коригира формулата на делегираните бюджети

В новия Закон за предучилищно и училищно образование е предвидена корекция във формулата за определяне на делегираните бюджети. Това за...

"От 2008 година насам непрекъснато се опитваме да усъвършенстваме системата на делегираните бюджети с увеличаването на единния разходен стандарт, във връзка с осигуряването на допълнителните средства за финансиране чрез европейски и национални промени", заяви тя.

Кастрева обясни, че чрез фиктивните ученици в училищата се прави опит по изкуствен начин да се задържи едно училище и да се гарантира неговото финансиране: "Всички сигнали, които сме получили, са насочени за проверки към регионалните инспекторати по образованието. През нашата електронна система не може да се допусне наличието на дублирането на ученици. Това е една от стъпките за усъвършенстване на системата за делегираните бюджети".

От проверките са констатирани 39 случая на неправомерно записани ученици. Това на фона на цялата страна не е голям процент, но за нас е знак за тревога.

В проектозакона за училищното и предучилищното образование се предвижда сумата като процента от БВП, предназначени за образование, да не бъде по-ниска от предвидените в държавният бюджет през изминалата година, заяви още тя.

Лекарски протест срещу разпределението на парите за болниците

Днес планетата отпразнува Световния ден на здравето, но в България той премина под знака на лекарски протест - срещу новата методика за...

"По този начин се пресича възможността да се намаляват средствата за образование. За нас е важна да разработим добра методология, която да дава поглед от резултата от образованието и оценките от инспектирането, и това да бъде допълнително финансирано. Тогава вече ще говорим за обвързване на финансирането с броя на децата и с качеството на образованието", допълни тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com