От октомври вдигат заплатите на учителите

25284
От октомври вдигат заплатите на учителите
Снимка: Getty Images/Guliver

Заплатите в средното образование ще бъдат увеличени от октомври. Това съобщи в Русе председателят на КНСБ Пламен Димитров, който започна серия от срещи с кандидатите за кметове и общинските съветници в цялата страна, за да бъдат представени очакванията на синдикалните членове към местната власт, предаде БГНЕС.

Пламен Димитров обясни, че вчера късно вечерта е имал среща с финансовия министър.

2 седмици преди 15 септември се търсят 1500 учители

Две седмици преди 15 септември училища от цялата страна търсят около 1500 преподаватели. Това показват данни на Синдиката на българскит...

„Получихме уверение на финансовия министър за допълнително финансиране в размер на 20 млн.лв. за средното образование, с което ще бъдат финансирани заплатите на работещите в средното образование през последното тримесечие, т.е от месец октомври насетне. Вие знаете, че това беше една битка наша през последните месеци да докажем, че има нужда, но има и възможност бюджета да отдели не само за МИГ-овете да ги ремонтираме, сигурно са важни - не казвам това, чухме, че премиерът има афинитет и готовност да даде средства, но и да даде за големите системи, там където има недофинансиране, където очакваме заплатите да растат нагоре. Подобна стъпка ще искаме и на местно ниво“, каза Димитров.

Засега има два варианта за увеличението на заплатите – между 7 и 8 процента, ако се разпределят поравно между целия персонал, и около 10 процента, ако касаят само преподавателите. Това ще зависи от механизма, който предстои да бъде договорен през следващите две седмици с Министерството на образованието и Синдиката на българските учители.

Председателят на КНСБ направи и своята прогноза за резултатите от предстоящите местни избори. „Аз не мисля, че ще видим нещо различно от сегашната картина в национален план, даже мисля точно обратното. Ще има затвърждаване на доминацията на водещата политическа сила, в много градове и в много области, което бих казал, че на много места води след себе си добри резултати, но на някои места води след себе си малко арогантност и малко прекалена самоувереност, което невинаги е добре за всички нас“, коментира Димитров. Според него опозиционните партии не са се мобилизирали добре и няма да има много градове, в които да имат шансове да спечелят местната власт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com