От Реформаторския блок настояват "парите следват ученика" да не изчезва

4574
От Реформаторския блок настояват "парите следват ученика" да не изчезва
Снимка: БГНЕС

Моделът "парите следват ученика" не подлежи на промяна. Тази позиция зае заместник-председателят на парламентарната бюджетна комисия Димитър Танев - депутат от Реформаторския блок. Танев говори по въпроса, след като днес (29 септември) депутатите не успяха да съберат кворум, работиха само два часа и не гласуваха на второ четене Законът за предучилищното и училищното образование.

Трябва да подкрепим предложението всички средства от този стълб да бъдат децентрализирани и да слязат на ниво учебни заведения, разпределяни спрямо броя на учениците и стандартите за издръжка, смята Танев. Народният представител настоя, че в Закона са предвидени нюанси и компенсаторни механизми, които дават възможност на малките населени места и местната власт да разпределя определен процент от държавните средства, за да компенсира различията между учебните заведения.

НС създаде Национален инспекторат по образованието

Народните представители създадоха Национален инспекторат по образованието. Това стана с приемането на част от последните промените в ...

Четирите стълба на финансиране в образованието, предвидени в новия Закон за училищното и предучилищно образование, гарантират децентрализация на системата и водещата роля на директорите на училищата при планиране и управление на бюджетите. Едновременно с това се запазва правото на държавата да провежда целенасочена национална политика в сектора, посочи Танев.

Останалите три стълба от системата за финансиране практически определят ролята на държавата във воденето на политики по обхват и задържане на децата в училище, както и повишаване на качеството на образование. Държавната политика в сектора трябва да надгражда спрямо основното финансиране и с нея ще се постигнат желаните цели, без да се нарушават основният принцип, заложен в закона, а именно „парите следват ученика“, както и без да се разваля моделът на децентрализация, настоя Димитър Танев.

Народният представител подчерта, че в модела на финансиране са предвидени целеви средства за развитие на системата, с които ще се финансират училищата с високи образователни резултати, като е предвидено и повишаване на възнагражденията за учителите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com