От МОН мълчат за промяна на закона, за да има затвор за продадени матури

7868
От МОН мълчат за промяна на закона, за да има затвор за продадени матури
Снимка: БГНЕС

По 7 години затвор и 13 години пробация на първа инстанция получиха 10 учители в Атланта. Мотивът на съда за наложеното сурово наказание е, че възпитателите са проваляли бъдещето на своите ученици. Тази новина отпреди няколко месеца беше припомнена от Нова телевизия, след като вчера (12 август) стана ясно, че няма да бъде търсена отговорност за покупко-продажбата на матури.

Същевременно директорът на Дирекция „Организиране, контрол и инспектиране” към МОН Лазар Додев каза, че не може да се ангажира с промяна на българския закон, така че да се търси отговорност пред съда за продажба на матури. Попитан дали МОН ще си остане „ловец на пищови”, Додев отговори, че министерството щяло да вдига критериите за квестори. Имахме очаквания, че ще има наказани за продажбите на матури, но това не се случи, лаконично добави Додев.

Дисциплинарни наказания за квесторите, виновни за преписванията на матурите

Дисциплинарни наказания за квесторите, в чиито зали се е преписвало по време на матурата, предвижда Просветното министерство. Това заяв...

В САЩ продажбата на матурите не може да стане, защото обществото им е структурирано на състезателен принцип. И в България ще стане, но хубавите неща изискват време, коментира бившият министър на образованието Сергей Игнатов пред Нова телевизия. Преди време той напусна поста си след скандала за покупко-продажби във Фонд „Научни изследвания”.

По думите на Игнатов от „цялата драма с матурите” имало 32-ма хванати да преписват ученици и 80-тина санкционирани учители.

Според директора на 119-то СОУ Деян Стаматов има две неща, които могат да се направят. Първото – през първия час никой да не напуска изпитната зала. Второто – да се спира временно интернет на тези места, където се провеждат матурите. Миналата година това беше невъзможно според законодателството ни, посочи Стаматов. Той добави, че делегираният бюджет не бил мотив за директори и учители да "продават" верните отговори на матурите. Игнатов пък предложи да има една обща матура по математика и български език.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com