Остър недостиг на учители в цялата страна

13455
Остър недостиг на учители в цялата страна
Снимка: Thinkstock

Месец преди началото на учебната година училищата изпитват недостиг на преподаватели. Около 1500 учители се търсят в цялата страна към момента, показва справка в сайтовете на регионалните инспекторати. Тя обаче не е изчерпателна, защото не всички инспекторати поддържат актуални страниците си, а образователното министерство не води централизирана статистика. В регистъра на Агенцията по заетостта пък са обявени 321 свободни позиции, пише в. Сега.

За сериозен недостиг на кадри алармират директорите на училища и синдикатите. Според изчисленията на профсъюзите около 6000 учители ще се пенсионират по новите промени в Кодекса на труда. Според синдиката на КНСБ по образование у нас вече има сериозен недостиг на учители в предучилищното и началното образование, на кадри по езиците и по природо-математическите науки. Студентите, които учат педагогика пък, напускат страната, за да работят в чужбина. Недостигът ще се засилва и заради застаряването на професията. Отчайващо изглеждат данните на националната статистика - застаряването на професията е отчетливо. Под 4 на сто от всички учители у нас са под 30 години. За миналата учебна година от над 45 200 възпитатели 1800 са под 30 г. Между 50 г. и 59 г. са над 18 хил., а 3780 преподаватели са над 60 г. За сравнение - преди 15 години у нас са работили 63 752 преподаватели, като от тях 6600 са били под 30 години, а едва 622 са работилите в системата над 60 години.

Във всички области се търсят преподаватели по чужди езици, голяма част от обявите са за училища по селата. Според актуалните обяви от училищата най-много преподаватели се търсят в столицата - 535 са обявените свободни места. В Пловдивско също са значителен брой - над 170. Според регионалния инспекторат там недостиг има сред всички специалности. В Ямбол се търсят 30 преподаватели. 8 свободни позиции има обявени и в сайта на инспектората в Силистра, като пет от тях са за основното училище в село Голеш, община Кайнарджа. Във Видинско се търсят двама директори на селски училища и трима начални учители за школото в Гара Орешец. 29 са свободните места в Плевенско за четири училища. За Кърджали има десетина места.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com