Огромен недостиг на учители преди старта на новата учебна година

46404
Огромен недостиг на учители преди старта на новата учебна година
Снимка: БГНЕС

Проблемите в българското образование се задълбочават все повече, като един от най-сериозните е огромният недостиг на учители. Директорите вече се впуснаха в търсене на нови преподаватели преди началото на новата учебна година, съобщава Нова телевизия.

По данни на синдиката на българските учители най-сериозно директорите са се захванали да търсят начални учители и възпитатели. Това може да се обясни с факта, че от няколко години се въвежда поетапно целодневното обучение за учениците. Тази година то ще обхване и петокласниците, което води и до нуждата от още кадри, които да се грижат за обучението на децата. Продължава и голямото търсене на учители по чужди езици.

Коларова: Учителите ще получат увеличение на заплатите

Учителите ще получат увеличение на заплатите, като изчисленията вече са направени и средствата са налични, съобщи служебният министър н...

Недостиг има и на учители по природоматематическите предмети. Обяснението на експертите е, че те се обучават в университета в тези специалности, но след това не кандидатстват за учители.

Особено тревожно е положението в малките населени места. От началото на септември началната заплата на учителите ще се повиши с между 20 и 30 лева. Така тя ще стане около 550 лева. Минималното увеличение обаче едва ли ще се окаже стимул за педагозите.

Преди няколко дни служебният министър на образованието Румяна Коларова потвърди, че заплатите на преподавателите ще имат малко повишение от септември.

 

Заплатите на учителите се повишават с до 6% от 1 септември

Министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова, работодателските организации и синдикатите от системата на образованието ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com