Очакват 50% двойки по литература в СУ

28327
Очакват 50% двойки по литература в СУ
Снимка: БГНЕС

Около 50 на сто от явилите се на изпита по български език в Софийския университет ще получат оценка „слаб 2". Това прогнозираха преподаватели от изпитната комисия в най-стария ВУЗ, предаде "Преса".

Тази година явилите се около 1200 младежи писаха по тема върху „Гераците" на Елин Пелин. Заданието беше посрещнато с бурна радост от кандидатите, тъй като писателят традиционно е един от любимите на зрелостниците. „Въпреки това прогнозите ни са, че ще бъдат скъсани половината от явилите се. Такава е статистиката от вече 10 години", признаха преподавателите.

За "Война на световете" пишат кандидат-студентите по журналистика

"Война на световете" е темата на писмения изпит по журналистика, която бе изтеглена тази сутрин в Софийския университет "Св. Климент...

За съжаление и тази година абитуриентите затвърждават тенденцията за спадащо ниво на знанията в сравнение с предни випуски. „Не че младите хора са по-глупави от завършилите преди година, две или пет - те просто не умеят да пишат текстове", поясниха проверителите.

Според тях причината за това е в начина, по който тийнейджърите се готвят за матура. Дванадесетокласниците свикват да решават тестове, но ако трябва да анализират, да аргументират и да защитят теза, се объркват и затова не се справят на ниво. „Дори и тези, които пишат много, сякаш разказват сериал, вместо да съставят литературно-интерпретативно съчинение", коментираха експертите.

Очаква се оценките от препитването да са готови до няколко дни.

Макар в повечето специалности на най-стария университет да записват с резултати от матурите, бележките от изпита по литература са балообразуващи за някои от най-желаните специалности като „Право" и „Журналистика". От университета очакват сред другите най-търсени направления да са медицина и фармация, както и икономическите специалности в Стопанския факултет.

Между Елин Пелин или Ботев и Славейков избират кандидат-студентите в СУ

Темата по български език и литература е "Човекът, домът и родът" в повестта "Гераците на Елин Пелин. Вариант 2 е съпоставка на два цита...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование