Образователният министър с идея за Университет на третата възраст

35739
Образователният министър с идея за Университет на третата възраст
Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието проф. Тодор Танев лансира в профила си във Фейсбук идеята за създаване на Университет на третата възраст (УТВ), който да е не просто образователен, но и научен център.

Амбицията е университетът да се превърне в "национален център по геронтология", а също и да осъществява здравни консултации, културни събития, туризъм, клубна дейност и дори да поддържа дом за възрастни хора, предаде Mediapool.

Публикуваме пълния текст на Тодор Танев.

Учреждения дължат над 20 млн. лв. данъци

Над 20 милиона лева стари дългове за неплатена такса смет и данък сгради дължат към днешна дата на столичната хазна 22 държавни структу...

Университетът на третата възраст е висше учебно заведение (професионален колеж). Мисията му е да защищава човешкото право на всеки гражданин за допълване или получаване на нови знания, активен живот във всяка възраст, поддържане на добро лично психофизическо състояние, активно участие в обществения живот и предаване на натрупания опит на новите поколения.

Слушател в УТВ може да бъде всеки човек в зряла възраст, който желае да развива нови социални взаимодействия, да участва в живота на обществото със своя труд и опит, да разширява своите умения и да прекарва свободното си време активно, интересно и творчески. Същевременно УТВ приема и студенти за бакалавърско обучение по нова специалност – геронтология, както и студенти от други ВУЗ за практики или научна дейност, за което те получават кредити.

УТВ има огромен и абсолютно пренебрегнат контингент в сравнение с нормалните университети в момент на демографска криза. Тези хора са пренебрегнати, а могат да спомогнат за развитието на обществото повече, отколкото можем да си представим. Университетът ще подпомага пълноценния живот, развиването на втора професия, нови социални роли и активно гражданско участие на възрастните хора.

Университетът не е просто образователен, а в равна степен научен център. Обществената му и научна мисия е да запълни широка научно-приложна изследователска ниша във важна сфера, като развие науката и образованието за възрастни хора и създаде постоянен обществен диалог по този въпрос. Съществена част от обучението се извършва присъствено, но са включени и дистанционни форми, фокус групи, дискусии и други непреки форми на обучение.

УТВ заедно с просветната и културна дейност развива мощна научно-изследователска дейност във важни и малко изследвани у нас области и затова е изследователски университет. Той ще се превърне в националния център по геронтология във всичките й измерения и ще привлича учени, студенти и докторанти от страната и чужбина за развитие на научното познание в тази област.

Всеки месец - кандидатстудентски изпити

Кандидатстудентски изпити ще има всеки месец от януари до септември, обявиха родните ВУЗ-ове, пише „Преса”. В ожесточената ...

Развойната дейност на университета ще се гради на тази основа, като се създават технологии за пълноценен живот на възрастните в обществото, отношенията между поколенията и менторството. Ще се изследва, анализира и промотира обучението за възрастни и ще бъде развито обществено съзнание и отговорност към него. Ще се осигуряват консултации в същата сфера на местно, национално и международно равнище и България ще участва в подобни международни научни и практически форуми.

Заедно с това, УТВ предлага важни допълнителни дейности, като здравни консултации, културни събития, туризъм, клубна дейност и пр. Към университета ще се създаде дом за възрастни хора.

Това ще бъде първа цялостна инициатива в това отношение на територията на България.

Области на изследване и развитие:

• Професионална квалификация (преквалификация, доквалификация, продължаващо обучение, бизнес умения, микроикономика, занаяти, социални дейности)

Нови правила за бонусите на университетите

Бонусите за добрите университети ще се разпределят по нови правила, става ясно от проект за промени в правителственото постановление, с...

• Нашият свят (философия, футурология, история, политология, право, макроикономика, основи на банковото дело, глобалният свят, междукултурни отношения, информационно общество, медии)

• Възрастният и другите (възрастова психология, геронтология, отношения между поколенията, наследствено право, човешки права, отглеждане на деца и болни хора, дислексия при възрастните, неравностойни отношения у дома и в обществото)

• Съвременни умения (компютърът и Интернет, чуждоезиково обучение, обучение и тренинг за нови социални и трудови роли)

• Творчески умения (история на изкуството, художествени занятия, дизайн, музика, танци)

• Здраве за възрастния човек (спортни занимания, бани, тематични екскурзии, здравни знания, отношения с институциите на здравеопазването, козметика, диетология)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование