Образователният министър: Най-добре е децата на бежанците да учат в Калище

28684
Образователният министър: Най-добре е децата на бежанците да учат в Калище
Снимка: БГНЕС

Категорично не съм казвала нищо и съм готова да обсъдя и да видя позицията на всеки по отношение на казуса "Калище" - на кмета, на Общинския съвет на Ковачевци. Категорично обаче не отстъпвам от позицията си, че всички деца са равни и трябва да имат равен достъп до образование. Това заяви служебният министър на образованието Румяна Коларова, след като бе запитана каква е позицията на МОН относно децата на бежанци, които трябва да учат в село Калище, но местната общност не го желае, предаде репортер на БГНЕС.

На въпрос има ли алтернативно място, на което да бъдат пратени децата на бежанците, Коларова отвърна, че алтернативи винаги има, но най-добре е децата да отидат в училището, което е в общината.

Разбира се, че в общината имат негативно отношение както към присъствието на децата в училището, така и към присъствието на родителите в лагера, заяви тя. Образователният министър изрази надежда, че сме се поучили от няколко такива инциденти и няма отново да демонстрираме нетолерантност и враждебност към децата. Според нея, именно те са тези, които в най-голяма степен се нуждаят от нашата обич, подкрепа и даване на възможност. Все пак тези деца ще учат на български в българско училище, коментира тя.

Коларова заяви, че вчера имала една информация относно решението на Общинския съвет по казуса, а днес получила друга. Там има някаква степен на развитие, надявам се да обмислят ситуацията допълнително, каза още тя.

Жители на ковачевското село Калище са недоволни, че смесеното им училище ще бъде посещавано от деца на бежанци от близкия Национален детски екологичен комплекс. Децата са 12, като 7 от тях са първокласници, а останалите – между 5-7 клас. Родителите на 18-те ученици в училището заплашват, че ще преместят децата си, ако бежанците влязат в класните стаи.

По друга нашумяла тема - дали ще бъдат забранени скъпите телефони в училище, Коларова не може да даде отново конкретен отговор, а заяви, че към телефоните има особен режим и досега. Учителите могат да преценят по своя преценка и да вземат телефон от ученик тогава, когато той си отвлича вниманието и пречи на учебния процес, коментира тя добави, че всеки директор можел да вземе решение по темата.

По случай първия учебен ден в Първа английска езикова гимназия, на чието откриване Коларова присъства, тя се обърна към учениците с думите, че хубавите неща не стават лесно, а с много труд и усилия, а плодовете на труда си ще берат след години, но не бива да спират. Училището започва от добрата и сигурна семейна среда, подкрепяйте децата си, посъветва тя родителите. На учителите тя каза, че познават най-добре образователната ни система, която се нуждае от много реформи. Не на последно място Коларова добави и, че да си учител не е просто професия, а призвание.

От друга страна много смях, вълнение и сълзи изпълниха двора на Първа английска гимназия. Някои пристъпваха портите на училището едвам, едвам и с уплаха, други със смях и балони в ръка. Малки първокласници изразиха със стихотворения вълненията си какво е да бъдеш в Първи клас, какичките и батковците поздравиха съучениците си с песни и танци.

Изнудват ни да вземем децата на бежанците, твърдят в Ковачевци, държавата отрича

Не казваме, че е проблем да има паралелки с бежанци, но случаят е далеч по-различен. Това обясни кметът на Община Ковачевци Васил Стани...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com