Образованият ром е актив на обществото

30166
Образованият ром е актив на обществото
Снимка: Thinkstock

Образованият ром е актив на обществото  това е един от изводите от дългосрочната дейност на Ромски Образователен Фонд, който ще бъде основна тема на утрешната гала на стипендиантите, които учат висше образование.

В събитието, което ще се проведе в столичния хотел Рамада, ще участват студенти роми от цялата страна, стипендианти на фонда за учебната 2014/2015 година. Ромски образователен фонд организира гала-церемония на стипендиантите за трета поредна година. Целта е укрепване на контактите между настоящи и бивши стипендианти на фонда, стимулиране продължаване на образованието и мотивиране на студентите в постигането на по-добри академични резултати, както и да продължат кариерното си развитие чрез срещи с доказани ромски професионалисти, които в разговори и презентации споделят личния си опит.

Дете аутист може би е било насилвано в помощно училище, МОН започва проверка

Експерти от образователното министерство са започнали проверка в IV помощно училище „Проф. Димитър Кацаров“ в София след си...

За текущата академична година РОФ е получил 507 кандидатури на студенти от страната, а одобрените от тях са 220. Най-голям е броят на стипендиантите в педагогическите науки, а като разпределение в страната, най-голям е делът на студентите от северозападна България. В София най-много студенти роми има в Нов Български Университет, следван от Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. Наградените са реализацията на десетгодишните усилия на РОФ да изгради едно поколение от млади роми активни във всички сфери на академичния и професионален живот.

„Образованият ром е актив на обществото, така както всеки образован гражданин е актив на обществото, независимо от своя етнос,“ споделя Радослав Кузманов, програмен експерт в Стипендиантска програма на РОФ, Будапеща.

„Образованието е най-уместният инструмент за социално и икономическо приобщаване и просперитет. Образованият човек е ценен и полезен член на обществото. Нашата цел е всяка година да имаме повече роми, които завършват университет. Ние полагаме целенасочени усилия за насърчаване на достъпа до качествено образование, което включва всички роми и премахва бездната в образователните постижения между роми и не-роми. Програмата за стипендии на РОФ е предоставила над 15 000 стипендии по време на почти 10-годишното си функциониране и на годишна база изплаща средно 1500 стипендии на студенти от ромски произход, които се обучават в степените на висшето образование,“ добавя той.

Водещ на церемонията ще бъде Валери Леков, независим актьор познат на публиката от документалния филм „Ром Кихот“. Очаква се доскорошният заместник-министърът на Труда и социалната политика в служебното правителство Спаска Петрова да участва в събитието. Видни личности, които ще вземат участие с презентации са Румян Русинов, един от водещите роми активисти в България, бивш заместник директор на РОФ, понастоящем представител на Център за публични политики и застъпничество, Радостина Чапразова директор на Младежка фондация „Арете“, Орхан Тахир от Гражданско общество в действие и Милин Джалалиев от Saatchi&Saatchi.

Коларова: Няма да има училище в наводнените райони, което да не отвори врати

Всички училища във Варна, Добрич и Мизия ще започнат нормално учебната година. Няма да има училище, което да не отвори врати, увери обр...

Получавайки своите стипендии за учебната 2014/2015 година студентите стават част от група от приблизително 1070 стипендианти на РОФ от Албания, Чехия, Унгария, Косово, Македония, Румъния, Сърбия, Словакия и Турция.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование