Нови нарушения в конкурса за директор на НГДЕК

20380
Нови нарушения в конкурса за директор на НГДЕК
Снимка: Actualno.com

Днес, 27 юли учители, родители и ученици на Националната гимназия за древни езици и култури се събраха пред Министерството на културата и протестираха против избора на Мариела Папазова за директор на училището. Всички шестима от допуснатите до конкурс за директор на НГДЕК кандидати, освен г-жа Папазова, внесоха подписка с над 350 подписа и подадоха официална жалба до министър Вежди Рашидов. В жалбата си кандидатите обръщат внимание на редица нарушения в процедурата около конкурса.

Според тях съгласно чл.16 от Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № Н-4 ОТ 2007 г. за провеждане на  конкурсите за директори на държавните културни институти (ДВ, бр. 50 от 2007 г.) министър Рашидов е бил длъжен да публикува на интернет страницата на Министерството на културата заповедта по чл.3, ал. 1, както и  извлечение от протокола по чл. 14 относно резултата от конкурса, включващо класирането на успешно издържалите конкурса, както и имената и общия брой точки по оценъчни карти на всеки кандидат, участвал в конкурса. Нито той, нито който и да било служител на Министерството е изпълнил изискването на чл. 16. Такава заповед никога не е била публикувана, бе публикувана само обявата за конкурса. Що се отнася до извлечението на протокола, тук също са били допуснати нарушения: бяха публикувани имената само на успешно класираните, но без точките, а останалите кандидати изобщо не бяха отразени – нито като имена, нито като общ брой точки по анкетните карти, а цитираният член изрично изисква това да бъде направено за „всеки кандидат, участвал в конкурса”.

Известен адвокат се намеси заради избора на сестрата на Тити Папазов начело на НГДЕК

Проверете всички сигнали срещу избраната за постоянно за директор на Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) Мариела Па...

Припомняме, че на 20 юли 2015г ., ден преди да бъдат обявени официалните резултати от конкурса, същите кандидати изпратиха писмо до министъра на културата с искане за анулиране на резултата и отзоваване на членовете на комисията, представляващи СУ „Св. Климент Охридски”.

Според тях фактът, че те са сезирали Министерството на културата преди обявяването на резултатите показва ясно, че мотивите им са принципни, а не користни.

Едно от основанията за искането е, че комисията е била сформирана незаконосъобразно, защото всички случаи, в които могат да участват лица, външни на принципала, са изброени като изключения в раздел IV и V на Наредба №Н-4/14.06.2007г., чл.8, ал.1 и ал.2 /т. 2 и т. 3/ както и ал.3. Във всички останали случаи се прилага общата норма на чл. 8, ал.1. Участието на външни за Министерство на културата лица, без да са упоменати в Наредбата, е грубо нарушение според жалбоподателите. Освен това съставът на комисията не е бил предварително известен и в този смисъл никой не е имал  възможност да възрази по установения ред.

Друг притеснителен факт относно пристрастността на Комисията е, че председателят й проф. Анастас Герджиков многократно публично е изразявал силно пристрастие към идеята на г-жа Папазова НГДЕК да се премести в 13-то ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, и към личността на самата Папазова като директор.  Негови са думите: „…за директор беше избрана Мариела Папазова, която се зае с безкомпромисна енергичност да реши този проблем;. …за решителността ѝ по отношение на тази групичка учители тя заслужава поздравления и признание. Не я спряха нито синдикалните им фокуси, нито медийните им изяви, нито доносите им.”  Въпреки че не се казват имена, не е трудно да се види кого има предвид под „групичка учители” проф. Герджиков. „Синдикални фокуси” е очевиден намек за ръководството на Синдиката в НГДЕК, а именно Орлин Йорданов и Ваня Николова, участвали в конкурса за директорското място.

Освен това проф. Герджиков е известен и с враждебната си позиция относно проекта за ремонт на сградата на ул. „Баба” №16 с европейски средства. В репортаж на „Господари на ефира” от 22.01.2015 г. той казва: „Този проект беше безсмислен – ясно беше, че гимназията няма да остане там; ние търсехме начин тя да се върне, където й е мястото”, а фактът, че – ако това стане – държавата трябва да плаща 2,2 милиона лева, той нарича „дребнав”.

Избраха Мариела Папазова за директор на НГДЕК, другите кандидати искат анулиране на конкурса

Мариела Папазова е избрана за директор на Националната гимназия за древни езици и култури, съобщиха от министерство на културата. На вт...

Личното мнение на проф. Герджиков относно един проект е негово право, но проблемът според кандидатите, оспорили конкурса, е в това, че именно въпросът какво мисли кандидата за спора къде е да е НГДЕК – на „Баба” или в 13-то ОУ е бил ключов по време на интервюто. Според тях няма никакво съмнение, че субективното мнение на председателя на комисията по същия въпрос му е попречило да бъде обективен и безпристрастен.

Като член на Управителния съвет на училищното настоятелство на НГДЕК проф. Герджиков е в конфликт на интереси, тъй като е също публично известно, че този Управителен съвет безкритично и безапелационно подкрепяше г-жа Папазова през изминалите 3 години. 

Според жалбоподателите Комисията в своето мнозинство не е била обективна и безпристрастна. Централни за избора на кандидат са били въпросите за местоположението на сградата (бел. ред. - припомняме, че именно министър Рашидов върна училището в ремонтираната с европейски средства сграда на ул. „Баба” 16), а тези въпроси не касаят пряко качествата на един бъдещ директор.

По този начин от избор на директор с управленски качества, този конкурс се превърна в избор на фигура, която ще продължава да работи по преместване на училището „в центъра”, опасяват се авторите на писмото. Според тях това неизбежно ще доведе до: нагнетяване на напрежението, трупане на още трудово-правни спорове и тежки финансови негативи за училището и за Министерството и в крайна сметка – проваляне и преждевременно нарушение на проекта за ремонт.

Ето защо те настояват членовете на комисията, представляващи СУ „Св. Климент Охридски”, да бъдат отзовани /независимо, че конкурсът е вече проведен/ и конкурсът да бъде анулиран и повторно проведен прозрачно, при спазване на Наредба № Н-4/14.06.2007г. и при предварително известен състав на комисията, така щото да се гарантира, че това ще е избор на личност с качества, а не на фигура за провеждане на силови и неясни политики и интереси.

Предрешен ли е изборът на директор на Класическата гимназия?

На 15-ти юли от 10 часа в Министерство на културата се проведе конкурс за директор на Националната гимназия за древни езици и култури (...

С искането да бъдат проверени всички сигнали срещу Мариела Папазова излезе и адв. Александър Кашъмов, възпитаник на гимназията и ръководител на правния екип на Фондация "Програма Достъп до информация“.

"Господин Рашидов, не ви познавам, но в публичните ви прояви съм съзирал самочувствие, спокойствие и достойнство, които са характерни за успелите хора, от които наистина зависи нещо. Вярвам, че вашите решения са обосновани само от видими и предписани от закона фактори, което изключва така наричаното в последните години ”задкулисие“. Толкова по-странно изглежда случващото се по повод посочените събития. Силно се надявам, че като човек, който държи на изграденото с труд свое име, не желаете да го обвържете с унищожението на едно авторитетно и общественополезно училище”, тези думи адв. Кашъмов отправи към министъра на културата.

Срещу назначението на Папазова вече има и онлайн петиция, подписана от 350 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com