Ни лук ял, ни лук мирисал - положението с преписването в Ардино и Ихтиман

23881
Ни лук ял, ни лук мирисал - положението с преписването в Ардино и Ихтиман
Снимка: БГНЕС

През миналата година СОУ „Васил Левски” в Ардино е седмото най-престижно училище в България по успех от матурата по български език и литература. Именно в Кърджалийско през тази година са хванати най-много преписвачи – 4 анулирани писмени работи и 11 хванати със смартфони „да чакат отговори”.

Пред Нова телевизия анонимни ученици казват, че мерките тази година са били драконовски. Те включвали например отворени врати на тоалетните. Момче признава, че е било готово да преписва – имал е втори телефон. Той е хванат и споделя, че не съжалява и че си получил заслуженото. Но обещава да не преписва повече.

Разкриха кой стои зад Facebook профила на Пейо Яворов

Човекът зад Facebook профила на Пейо Яворов, който пожела успех на зрелостниците вечерта преди матурата, е локализиран от полицията, но...

Това, че сме малко училище, не означава, че учениците ни са второ качество, казва директорът на гимназията Аника Петрова пред Нова телевизия. За нея резултатите на училището не подлежат на съмнение. Попитана защо камерите в училището не са работили в деня на матурата, Петрова заяви, че „явно е имало токов удар” и се правело проверка. Петрова показа и резултат на възпитаничка на СОУ „Васил Левски” от Олимпиада по английски език.

В Ихтиман картинката е още по-потресаваща. Директората на професионалната гимназия „Васил Левски” в града Гергана Йорданова е посочена като организатор на схема за преписване. Каква е схемата – в 8:00 МОН изпраща матурата. Освен на учениците обаче, матурата се предава на екип от учители, които я решават и пращат SMS на учениците. Пращала съм SMS от служебния телефон на директорката – г-жа Гергана Йорданова, каза една от учителката. Йорданова е общински съветник от ГЕРБ. И упорито се крие от журналисти.

В крайна сметка Йорданова говори пред Нова телевизия и обясни, че три дни не се е показвала, защото МОН не ѝ дало разрешение. Йорданова определи обвиненията срещу нея като клевети. Никога в училище не са раздавани пищови на ученици, спазвали сме всички инструкции за сигурност. Мой бивш служител не съм заплашвала, а тази служителка, която говори за мен, не е присъствала на матура и беше две години в майчинство, като е освободена на 15 май тази година, каза директорката.

Снимка: Архив

Петима квестори вардят незрящ седмокласник на матура

Петима квестори пазят незрящо момче на матурите в Пловдив да не преписва. Детето е в седми клас, на 100% сляпо и е пълен отличник. Майк...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование