Намаляват учениците в Шуменско

24461
Намаляват учениците в Шуменско
Снимка: БГНЕС

Общо 8243 ученици са записани в 19-те шуменски общински училища за новата учебна година. Броят им е със 111 по-малко в сравнение с учебната 2013/2014 година. Заради по-малкото ученици няма да се закриват учебни заведения, но ще бъдат разкрити четири паралелки о-малко в сравнение с изминалата учебна година. Това съобщи на пресконференция днес заместник-кметът по култура, просвета и образование на община Шумен Живка Тонева.

За първи път училищния праг в шуменските общински училища ще прекрачат 813 първокласници, с четири повече от миналата година.За тях ще бъдат разкрити 40 паралелки, с една повече в сравнение с миналата учебна година, отбеляза Тонева. Данните на Регионалният инспекторат по образованието /РИО/ потвърждават статистиката на общинската администрация за намаление на общия брой ученици в Шуменско, но за увеличение на броя на първокласниците.

Най-шантавите ученически пособия

Всеки родител би искал детето му да е уникално, самите малчугани също трудно се въздържат от желанието си да имат уникални вещи, с коит...

Според данните на РИО през учебната 2014 /2015 година в училищата в областта ще се обучават 1596 ученици в първи клас, с 28 повече от предходната учебна година. Броят на зрелостниците обаче е 1437, с 20 по-малко в сравнение с учебната 2013/2014 година.

На пресконференцията Тонева съобщи още, че на 15 септември учебната година ще започне безпроблемно във всички общински училища. Проблем с финансирането имат три учебни заведения - СОУ "Трайко Симеонов", Шесто основно училище и учебното заведение в село Дибич.

Директорите на трите училища са сигнализирали, че е възможно към края на годината да нямат средства за изплащането на заплати на персонала. Според различните разчети става дума за недостиг на средства от 10 000 до 20 000 лева, но предстои да се набележат мерки за разрешаването на проблема, допълни Тонева.Тя съобщи още , че със средства от общинския бюджет през учебната 2014/2015 година ще се финансират 29 маломерни и две слети паралелки в шуменските общински училища.

Според нея по-малкото ученици в учебните заведения обаче може да доведе освен до закриването на паралелки и до оптимизация на педагогическия и непедагогическия персонал.

500 полицаи ще се грижат за реда около училищата на 15 септември в София

Около 500 служители на реда ще се грижат за нормалното протичане на първия учебен ден - 15 септември. Това съобщи началникът на охранит...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование