Над 1000 деца от центровете за настаняване от семеен тип тръгват на училище

7661
Над 1000 деца от центровете за настаняване от семеен тип тръгват на училище
Снимка: Thinkstock/Guliver

Над 1000 деца и младежи от центровете за настаняване от семеен тип са обхванати от образователната система и ще започнат училище на 15 септември. За всяко от тях е избрана подходяща образователна институция съобразно индивидуалните качества и специфика, за да бъде гарантиран равния им достъп до образование, посочва Дарик нюз.

През учебната 2015/2016 г. 550 от децата ще посещават общообразователни училища. За по-лесната им интеграция и адаптация към новата среда и учебния процес част от тях ще бъдат подпомагани от ресурсни учители, които са осигурени от Министерство на образованието, информира БГНЕС.

Учениците с 4 млн. отсъствия - работели и гледали болни

Близо 4 млн. са отсъствията на учениците за миналата година в София. Това съобщи шефката на столичния инспекторат Евгения Вълкова на съ...

43 от младежите ще продължат образованието си в професионални гимназии, където ще придобият професия. За 58 момчета и момичета е осигурена индивидуална форма на обучение. Част от децата с увреждания от новите центрове през тази учебна година ще посещават помощни училища. В три от услугите са сформирани изнесени паралелки, за да получат възможност за образование най-тежко увредените деца, които не могат да посещават училище, казаха от Агенцията за закрила на детето.

В центровете текат последни приготовления за първия учебен ден, когато по-голямата част от децата и младежите, които напуснаха специализираните институции и вече живеят в малките семейни домове, ще се срещнат за първи път с новите си съученици и преподаватели. В пълна готовност да посрещнат всички са и училищата.

Включването на децата и младежите, изведени от специализираните институции, в общообразователната система е в изпълнение на един от основните принципи на Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България”, според който „социалното включване на децата е от първостепенно значение. То трябва да се постига чрез осигуряване на възможност за всички деца да участват във всички аспекти на живота на общността, включително да посещават местни детски градини и училища и да ползват местните здравни, транспортни и други обществени услуги”.

В момента над 1600 деца и младежи живеят в новите услуги (Центрове за настаняване от семеен тип, Защитени жилища, Преходни жилища). По-голямата част от тях са деца с увреждания, преместени от домовете за деца с увреждания и от домовете за медико-социални грижи. Около 300 от настанените в новите къщички досега са живели в домовете за деца, лишени от родителски грижи.

Учениците от МГ - Казанлък ще започнат новата учебна година в напълно ремонтиран корпус на друга гимназия

Учениците от Математическата гимназия ще започнат новата учебна година в напълно ремонтиран самостоятелен корпус на ПГ „Иван Хадж...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com