НС създаде Национален инспекторат по образованието

12432
НС създаде Национален инспекторат по образованието
Снимка: БГНЕС

Народните представители създадоха Национален инспекторат по образованието.

Това стана с приемането на част от последните промените в Закона за предучилищното и училищното образование, предаде „Фокус“.

Решено: Основно образование в 7 клас, дуално обучение, нови оценки и край на повтарянето на всички класове

Депутатите одобриха учениците от I до ІІІ клас включително, които не са усвоили компетентностите, заложени в учебната програма за съотв...

Националният инспектора се създава като юридическо лице на бюджетна издръжка към Министерския съвет със седалище София. Националният инспекторат по образованието се управлява и представлява от директор, който е орган за външно инспектиране на детските градини и училищата. Според промените директорът на Националния инспекторат по образованието е държавен служител и се назначава и освобождава от министър-председателя. Предвидено директорът на Националния инспекторат по образованието да разработва апробира и усъвършенства критерии и индикатори за инспектиране. Също така той ще може да организира и провежда инспектиране на детски градини и училища.

Директорът на националния инспекторат по образованието ще може да предоставя оценката и насоките от инспекцията на директора на детската градина или на училището и на началника на съответното регионално управление на образованието. Директорът ще може да предоставя на министъра на образованието и науката и на Министерския съвет анализ за качеството на образование в инспектираните детски градини и училища за определен период, в определен регион или за страната. По време на дебатите народният представител от ПГ на ПФ Милен Михов каза, че този инспекторат изземва част от функциите на Министерството на образованието и науката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование