НС реши: Официалният език в училище е българският, образованието е светско

15594
НС реши: Официалният език в училище е българският, образованието е светско
Снимка: Getty Images/Guliver

Официалният език в системата на предучилищното и училищното образование е българският, приеха депутатите след като гласуваха текстове от Закона за предучилищното и училищното образование, предаде „Фокус”. Предучилищното и училищното образование в България е светско и в системата  не се допуска налагането на идеологически и религиозни доктрини, приеха още народните представители на второ четене.

107 депутати гласуваха „за” текстовете, подкрепени от ресорната парламентарна комисия, трима бяха против, а пет се въздържаха.

Държавата все пак ще финансира частните училища и детски градини

Депутатите решиха, че държавата ще финансира частните училища и детски градини по идея на ГЕРБ, предаде репортер на БГНЕС. Това стана ...

В училищата, в които се изучава интензивно чужд език, учебни предмети може да се изучават на чужд език в съответствие с държавния образователен стандарт за учебния план.

Народните представители приеха в училищата, които децата се обучават в съответствие, както с държавните образователни стандарти, така и с изискванията на друга държава-членка на ЕС, учебните предмети да могат да се изучават на чужд език с изключение на учебния предмет Български език и литература.

Изучаването и използването на българския език в системата на предучилищното и училищното образование е право и задължение на българския гражданин, записаха още народните представители. Учениците, за които българският език не е майчин, имат право да изучават и майчинския език при условията и по реда на този закон и под грижата и контрола на държавата.

За майчиния език и изучаването му в училище, от ПГ на ДПС имаха конкретни текстове, които не бяха одобрени в пленарна зала. От ДПС поискаха изучаването на майчин език да е задължително и най-малко 4 часа седмично.

Такева: За образованието е фатален недостигът на учители по природоматематическите дисциплини

Недостигът на учители е трагичен като феномен за българската образователна система. В момента имаме недостиг на учители по природоматем...

Против предложението бяха 81 депутати, 24 се въздържаха. 17 бяха „за”.

Депутатите приеха още, че на децата на бежанците ще бъде дадена възможност за допълнително изучаване на български език и то безплатно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование