НС одобри новия модел на финансиране на висшето образование

8662
НС одобри новия модел на финансиране на висшето образование

НС одобри новия модел на финансиране на висшето образование, предложен от кабинета.

Депутатите приеха единодушно, без дебати, на първо и второ четене промените в Закона за висшето образование. В мотивите на законопроекта е записано, че основната му цел е удължаване на учебната 2015/2016г. и възможността на държавните висши училища, да провеждат обучение срещу заплащане при условия и по ред, определени в Закона за висшето образование.

Младежкото движение на СДС в Бургас иска студентски кредити и за задочници

Реформаторски блок – Бургас подкрепи предложението на Дончо Златев, който е председател на младежката структура на СДС в морския ...

Възможността на държавните висши училища, получили висока оценка при институционалната акредитация, да провеждат обучение срещу заплащане при условия и ред, определени в Закона в висшето образование беше дадена през 2010 г. и беше удължавана последователно през всяка следваща учебна година, като временна мярка до въвеждането на цялостни промени в модела на финансиране на системата на висшето образование.

Министерският съвет е предложил промени в Закона в висшето образование, които предвиждат трайно законодателно решение, с което се въвежда нов модел на финансиране на висшето образование.

С предложените изменения в § 7 от Преходните и заключителни разпоредби на промените в Закона за висшето образование се удължава периодът, в който висшите училища, които са получили при институционална акредитация оценка от 6,00 до 10,00, да имат право и през учебната 2015/2016 година да извършват обучение срещу заплащане в образователно-квалификационна степен „бакалавър" и в образователно-квалификационна степен „магистър" след придобито средно образование, по специалности от професионални направления и от регулираните професии. Обучението се извършва при условия, определени в правилника за дейността на висшето училище и с договор между студентите и висшето училище.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com