Младежкото движение на СДС в Бургас иска студентски кредити и за задочници

9354
Младежкото движение на СДС в Бургас иска студентски кредити и за задочници
Снимка: БГНЕС

Реформаторски блок – Бургас подкрепи предложението на Дончо Златев, който е председател на младежката структура на СДС в морския град, студентите задочно обучение също да имат право на студентски кредит. Това може да стане с гласуване на промени в Закона за кредитиране на студенти и докторанти, който в момента позволява от кредит да се възползват единствено студентите в редовна форма на обучение.

Според член 3, алинея 1 на Закона за кредитиране на студенти и докторанти право да кандидатстват за получаване на кредит имат студенти и докторанти – български граждани, граждани на друга държава-членка на Европейския съюз, на друга държава от Европейското икономическо пространство или на Конфедерация Швейцария, които към момента на подаване на искането за сключване на договор за кредит отговарят едновременно на следните изисквания: 1. не са навършили 35 години; 2. се обучават в редовна форма за придобиване на образователно- квалификационна степен „бакалавър“ (бакалавър или професионален бакалавър) или „магистър“, или на образователна и научна степен „доктор“ в създадено и функциониращо по законоустановения ред държавно или частно висше училище или научна организация.

САЩ: Пенсионери изплащат студентски кредити доживот

По света студентските кредити са финансово бреме за милиони хора. В САЩ все повече пенсионери още плащат цената на обучението си, преда...

“Според нашите проучвания обаче едва 26% от населението между 30 и 34-годишна възраст в България има висше образование. Делът на завършилите висшисти е нисък, а в същото време икономиката има все по-голяма нужда от квалифицирани кадри. Няма как да не споменем, че и много от младите хора намират по-добра реализация в чужбина. Именно заради това, от Реформаторския блок в Бургас сме на мнение, че трябва да се направят някои изключения в Закона за кредитирането, ако искаме да увеличим броя на квалифицираните кадри”, казва авторът на предложението Дончо Златев.

Миналата година Националното представителство на студентските съвети обяви, че Комисията за защита от дискриминация призна условието кандидатстващите за кредити да са единствено в редовна форма на обучение за дискриминационно. Промени в тази посока обаче все още не са направени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com