Министър Танев: Децата ни учат често пъти и при направо опасни условия

4962
Министър Танев: Децата ни учат често пъти и при направо опасни условия
Снимка: БГНЕС

"Тази сграда е неизползваема", бяха първите думи на просветния министър проф. Тодор Танев, който посети днес изгорялото в събота помощно училище "Стефан Караджа" в Пловдив, предаде кореспондентът на БГНЕС от града.

Първите впечатления на Танев обаче бяха от старото крило, изградено през 1933 година с гредоред, останалата част от сградата е строена масивно преди 60 години и може да се ремонтира. Изпратени по-рано експерти на Министерството на образованието са на мнение, че старото крило трябва да се събори, а най- сериозният ремонт е на покривната конструкция на новото. По този начин цената няма да е толкова висока, по-ниска от 80 000 лева, каза министър Танев. Община Пловдив ще помогне, кметът Иван Тотев поиска писмо от управата на училището до Общинския съвет за помощ и се ангажира то да бъде разгледано още на първата сесия. Децата ще бъдат настанени в другата сграда на училището, където е пансионът, там има и учебни стаи и ще се провеждат учебните занимания на всички 130 деца.

Учебната година тук ще започне нормално, поне не по-различно от други осем училища в големи градове в страната, в които ремонтите няма да приключат на 15 септември, каза още министър Танев. 60% от около 2400 училища в страната се ремонтират през лятото. Предстои и голяма проверка на устойчивостта и строителните стандарти на учебните сгради в страната.

Случаят с пропадналата Математическа гимназия в Казанлък, както и използването на толкова стари сгради като изгорялото крило на помощното училище в Пловдив води до извода, че децата ни учат често пъти и при направо опасни условия. Министърът каза, че няма да се учуди, ако се окаже, че една трета от училищните ни сгради крият рискове за живота и сигурността на децата.

Преди първият звънец предстои голяма, втора поред среща, с началниците на регионалните инспекторати по образование в Камчия, каза още министър Танев.

На снимката: Срутилото се училище в Казанлък

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com