Милиони не достигат на БАН

14842
Милиони не достигат на БАН
Снимка: БГНЕС

8 млн. лв. е дупката в бюджета на Българската академия на науките (БАН). Ако той не бъде актуализиран спешно, има опасност през септември стотици учени да останат без заплати. Това каза председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров.

Бюджетът на БАН за тази година е намален с 5 млн. лв. спрямо миналата. Стотици учени работят на минимална заплата. Заради увеличението през януари и очакваното в средата годината, БАН спешно се нуждае от още 3 млн. лв, съобщава ТВ7.

Рашидов може да стане академик по изкуствознание

Министърът на културата Вежди Рашидов е предложен за академик на Българската академия на науката (БАН) в областта на изкуството и изк...

Работна заплата за един млад научен сътрудник в БАН е около 440 лв. Възнаграждение, което не само е символично, но и, оказва се, ще бъде непосилно за изплащане.

"Правителството трябва да преразгледа тази удивително репресивна политика спрямо Академията на науките. Как така българската държава не може да намери няколко милиона поне да се стабилизира бюджета до края на година", пита Румен Гечев от БСП, който е член на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.

Независимият Велизар Енчев се заканва да внесе предложение за актуализация на бюджета на БАН най-късно в началото на май.

Финансовото острие на ГЕРБ Менда Стоянова обясни, че въпросът с предстоящия колапс в БАН ще бъде обсъден в мнозинството. Зам.-председателят на Образователната комисия и представител на Реформаторския блок Борислав Великов добави, че това няма да стане с актуализация на бюджета на БАН. По въпроса след депутатската ваканция щели да разговарят с финансовия министър Владислав Горанов за допълнителна субсидия. Според него това бил по-добрият вариант.

120 години НИМХ

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) ще отбележи 120 години от създаването на Българската национална метеорологичн...

Дори средствата да бъдат отпуснати, те са крайно недостатъчни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com