Милена Дамянова: Държавата ще плаща само за един учебник

37902
Милена Дамянова: Държавата ще плаща само за един учебник
Снимка: БГНЕС

Държавата ще плаща само за един учебник - този, който учителят ще избере. Децата ще учат по един учебник и държавата ще купува само един учебник, а не всички, които са на пазара. Много е важно какво пише в учебниците. Следващата важна стъпка е промяната на учебните програми. Това заяви председателят на комисията по образование в НС Милена Дамянова заяви в ефира на БНР.

За броя на учебниците, по които ще учат децата, тя посочи още: "Принципите на дясната политика в образованието са децентрализация и повишаване на ролята на училищното самоуправление. Не можем да поставим българския учител в ситуация, в която да няма избор".

По един учебник за всеки предмет, не по три, иска Клисарова

"До завършване на основно образование трябва да се учи по един учебник за всеки предмет, а не както досега да се избира между три". Т...

Нашият основен аргумент е, че държавата не бива да дели децата си на държавни и на частни. Всички имат еднакви права и държавата трябва да ги защитава. Това обясни Дамянова във връзка с финансирането на частните училища.

В парламентарните приоритети на управляващите през тази сесия е законопроектът за предучилищното и училищното образование. В НС има два законопроекта - единият е на БСП, а другият - на ГЕРБ. Председателят на комисията по образование заяви в предаването "Преди всички", че не приема сравняването на двата законопроекта.

 Тя допълни: "Защото законът е ангажимент на ГЕРБ и ГЕРБ е който реално осигурява условията за реформа в образованието. БСП внесоха законопроект на олимпийския принцип, за да се каже, че имат концепция. Техният законопроект не е разработван публично. Това не е техен приоритет, защото ако беше, щяха да го внесат още миналата година. Целта е да се блокира приемането на новия закон. Тази цел може и да е политически приемлива, но е обществено недопустима".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com