Местата в университетите с 11 000 повече от зрелостниците

32940
Местата в университетите с 11 000 повече от зрелостниците
Снимка: БГНЕС

58 745 са 12-класниците в този випуск, съобщиха от министерството на образованието. Приемът на първокурсници в университетите миналата година бе около 70 000. Ако и тази година бройката се запази, първокурсниците ще са с около 11 000 повече от абитуриентите.

"Все още е твърде рано да се каже какъв ще е приемът. Все още се събират заявки от висшите училища и работодателите, в края на април предложението ще бъде внесено в Министерския съвет", каза доц. д-р Мария Фъртунова, шеф на дирекцията за висше образование в министерството, съобщи "24 часа".

Някои вузове щели дори да свиват местата. Пък и не само току-що завършилите са потенциални кандидат-студенти, има неприети от минали години и такива, които искат да надградят образованието си, допълни Фъртунова.

Общият брой на студентите у нас е 251 468. Те са в редовна, задочна и дистанционна форма в държавните и частните вузове.

Когато финансирането на университетите спре да бъде на калпак, а според рейтинговата система, картината ще е съвсем различна, коментира ректорът на Медицинския университет в София и председател на Съвета на ректорите проф. Ваньо Митев.

Всяка година между 10 и 15% от завършващите абитуриенти у нас се насочват към образование в чужбина, казаха от консултантската фирма "Интеграл". Тенденциите били съобразно броя на пътуващите студенти по "Световно образование", броя на преведените и легализираните дипломи в годишен план и данни на Националния статистически институт за завършващите студенти.

Най-много българчета се обучават във Великобритания и Германия. Следват Холандия и Франция. Имало интерес и към САЩ. Италия и Испания били по-слабо застъпени поради по-малкото специалности на английски език.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование