Липсва яснота колко ще са първокласниците през новата учебна година

33276
Липсва яснота колко ще са първокласниците през новата учебна година
Снимка: БГНЕС

Все още не е ясно колко ще са първокласниците през новата учебна година. Когато предучилищното образование стане интегрално свързано, тогава много по-рано ще имаме конкретните цифри. Това заяви служебният министър на образованието и науката доц. Румяна Коларова, предаде БГНЕС.

Тя обясни, че след срещата й с началниците на Регионалните инспекторати по образованието и след нея ще стане ясно колко ще бъдат учителите в надпенсионна възраст.

Социална помощ от 250 лв. за семейства на първокласници

Семействата с ниски доходи, които имат първокласник, ще получат еднократна финансова помощ за новата учебна година. Молбите за кандидат...

По отношение на Европейския политехнически университет, който е започнал прием на студенти, без да има утвърден за целта план-прием от МС, Коларова увери, че принципите и нормите на закона трябва да се спазват на 100%. Затова кампанията ще бъде предмет на анализ и МОН ще излезе с позиция по случая. "След като нямат опуснат прием от МС, те нямат основание да имат прием", подчерта служебният министър.

Коларова каза, че въпреки съкращенията с 19 млн. лв. в бюджета на МОН, повишението на заплатите на учителите ще бъде гарантирано. Тя обясни, че средствата за пострадалите от наводненията училища във Варна и Добрич са преведени максимално бързо. Следва Комисията по бедствията и авариите да предприеме втори етап във финансирането. "Кметовете също са ни в голяма помощ и МОН е силно подкрепено от тях", каза още Коларова.

Служебният министър на образованието участва в Международния студентски форум "Бъдещите световни лидери" на тема "Неравенствата в световната политика: "Как да се справим с настоящите и икономически различия?" При откриването на форума тя наблегна на изключителната важност на културното многообразие и младите хора за разрешаване на глобалните проблеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com