Лични асистенти на хора с увреждания остават без заплати за август

17433
Лични асистенти на хора с увреждания остават без заплати за август
Снимка: БГНЕС

В 27 общини асистенти на хора с уреждания, наети по европейски проект, останаха без заплати за август. Много от тях са роднини на хората, за които се грижат и на практика възнагражденията са единственият доход в семейството, съобщава bTV. 

159 лични асистенти в община Монтана са без заплати за осмия месец на тази година. Сред тях са и майки на деца с увреждания. Някои споделят, че са обвързали картата, на която получават заплатата си за асистент с кредити на семейството си. По този начин кредитите им вече са просрочени и ми тече лихва.

Петър Кичашки: Едва 4 училища в София са достъпни за деца с увреждания

„Общината има голям грях към хората в неравностойно положение. Условията за хората с увреждания са един показателен белег, който ...

В общинската администрация постоянно получават въпроси от хора, които чакат парите си. Общински служител коментира, че много от асистентите са заплашили, че ще вдигнат стачка.  В общината е постъпило запитване от Агенцията за социално подпомагане дали общинската хазна има възможност да изплатени заплатите, които след това ще бъдат възстановени.

Силвия Първанова, директор „Финанси” в община Монтана коментира, че общината няма такъв финансов ресурс. „Нямаме тази възможност, тъй като това си е ангажимент на държавата съответно в лицето на агенцията”, коментира още тя. 

По проекта са назначени над 13 500 лични асистенти, които се грижат за над 14 000 хора с увреждания в цялата страна. Заплатите за август не са изплатени в 27 общини.

Според условията на проекта 20% от цялата му стойност се изплащат авансово на Агенцията за социално подпомагане, оттам на общините. Парите са изчерпани през юли. Сега общините трябва да плащат заплатите, а после да си търсят парите от държавата.

Падна поправка от времето на Орешарски в ЗОП, касаеща хора с увреждания

Отмяна на т.нар. поправка "Даниела Бобева" в Закона за обществените поръчки гласува днес (1 октомври) Народното събрание. Става въпрос ...

В община Монтана например ще търсят заем. Ако заемът бъде одобрен, личните асистенти ще получат заплати до края на другата седмица.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com