Криминализирането на посегателствата върху учители засяга вербалната агресия

18326
Криминализирането на посегателствата върху учители засяга вербалната агресия
Снимка: БГНЕС

По Наказателният кодекс вече е инкриминирано посегателство над учител по време на служебните му задължения. Това заяви експертът от МОН Грета Ганчева в коментар за новата идея да има по-тежки наказания при посегателство над учители.

Според Ганчева стремежът сега е да се инкриминира и психическият тромоз – както в училище, така и от родители. Експертът подчерта, че идеята се отнася повече за поведението на родители – например натиск да се повиши успехът на отрочетата им.

Танев иска инкриминиране на посегателствата срещу учители

Инкриминиране на физическите и словесни посегателства срещу учителите. Това предлага образователният ни министърът проф. Тодор Танев. Т...

В края на февруари тази година педагогът Камелия Рачева от Шумен е буквално пребита на стълбите на училището от родител. Пред Нова телевизия тя споделя, че „изпитва неприрязън”, защото не е могла да се справи със ситуацията. Рачева обаче не спира да работи заради учениците си, които със специално писмо са поискали тя да се върне. Специалисти припомнят, че през миналата година са похарчени 10 млн. лева, за да се борим с агресията в училище и резултатът е нула.

Преди години се смяташе за нормално учител да бие учениците – системата „Макаренко”. Сега е обратното, което е също толкова гнусно, коментира журналистът Иво Инджев, който има пет деца. Той засегна и прословутото изказване на папа Франциск I за „пошляпването” на децата.

Ролята на учителя и на директора е да подкрепя учениците, но и да има наказания тогава, когато са нарушавани правилата. Проблемът е, че правилата не се спазват нито от учениците, нито от родителите, нито от обществото като цяло, каза Диан Стаматов, директор на училище. Много трудно доказуемо е да се покаже пред съответния орган вербалната агресия, смята Стаматов. Не може обаче защитата на учителите да е пожелателна – на една дума в Закона за народната просвета.

Според Инджев каквото посееш, това жънеш. Положителният пример е навсякъде около нас – такъв е финландският пример, заяви той.

Положението на учителите в ромските училища е по-тежко от това на спешните медици

Крайно обезпокоен е синдикат „Образование“ от състоянието, бездействието и липсата на ефективност на образователната систем...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com