Коларова: Ще предложим актуализиран вариант на стратегията за висшето образование

30012
Коларова: Ще предложим актуализиран вариант на стратегията за висшето образование
Снимка: БГНЕС

„Хубавото на ситуацията е, че е за кратко", така служебният министър на образованието Румяна Коларова коментира назначението си в предаването „Лице в лице" по бТВ.

„Екипът ми е от хората, които са вътре в министерството . Екипът ми е от българските учители, които са показали своето достойнство, чувство за дълг и гражданска активност. Аз в момента съм уточнила имената на заместник-министрите, но това трябва да бъде съгласувано с премиера и с ресорния вицепремиер. Не бих искала да ги обявявам предварително. Принципното решение е ,че няма да остане нито един от досегашното управление. Няма да има и назначения на хора, участвали в ДС", коментира тя ръководството на министерството.

Коларова е готова за първите стъпки в реформата на средното образование

Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" ще бъде основен приоритет в работата на служебния министър на образо...

„Вчера имах изключително полезна и приятна среща с проф. Клисарова. Позволете ми поне една седмица да се запозная с проблемите и с хората в министерството", добави тя.

„Приоритетите ни са ясно определени в програмата на правителството. Най-значимото събитие е началото на учебната година. Един министър не би трябвало да промени нещо в тази насока, но трябва да гарантира нормалното му протичане. Традиция е в България образованието да бъде висша ценност. Екипът на министерството е максимално мобилизиран за това", категорична бе тя.

„Вчера на заседанието на МС аз изрично поставих въпроса за училищата в Мизия. Предвидено е един от зам.-министрите да участва в междуведомствената комисия, която ще набележи мерки. Имаме решение - един от ресорната дирекция вече е заминал за града, за да провери какво е състоянието. В понеделник на среща ще обсъдим мерките. Има училища, които няма да могат да отворят. Възможно е да се осигури транспорт за учениците до най-близките училища. Вариантът „най-близко училище" обаче не винаги е ефективен, затова ще обсъдим всичко на място", разясни министърът.

„Тепърва ще обсъдим вариантите за бюджета за образованието. Ние имаме гаранция, че средствата за осигуряване обучението на учениците и студентите няма да бъдат намалявани, вследствие на съкращаването на средствата на министерствата. Ние ще се борим за повече пари за просвета. Решенията обаче ще бъдат взети след разговори с партньорите и анализ на ресурсите на ведомството", заяви Коларова на въпрос относно бюджета за образование.

Кой кой е в новото служебно правителство

Четвъртият служебен кабинет на България от 1990 година насам и втори в рамките на две години вече е факт. В него има както добре познат...

Тя бе категорична, че ще има подробна проверка на обществените поръчки свързани с образованието.

„Проблемът с достъпа до образование е въпрос, на който със сигурност ще обърнем внимание. Голяма тема е професионалното образование, защото напускането на училище се аргументира с това, че не се вижда пряко приложение на придобитите в училище знания. Има средства, които могат да бъдат усвоени именно във връзка с първите стъпки към прилагане в действие на дуалното обучение. Наш приоритет е и ОП „Наука и образование", която за първи път настъпва в България", каза още служебният министър.

„В парламента не се стигна до консенсус по отношение на стратегията за висшето образование. Ще разработим план за действие и прилагането му в действие. Наша амбиция е да предложим актуализиран вариант на стратегията за висшето образование. Ще имам среща с ректорите на висшите училища, но обсъждането ще върви по много линии. Това е устойчив проект, който има ефект", завърши Румяна Коларова.

 

Коларова: Кабинетът на Орешарски маргинализира ефекта от протестите

Правителството на Пламен Орешарски направи всичко възможно, за да маргинализира ефекта от протестите, каза политолога Румяна Коларова в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование