Коларова: Няма да има училище в наводнените райони, което да не отвори врати

22837
Коларова: Няма да има училище в наводнените райони, което да не отвори врати
Снимка: БГНЕС

Всички училища във Варна, Добрич и Мизия ще започнат нормално учебната година. Няма да има училище, което да не отвори врати, увери образователният министър Румяна Коларова пред Нова телевизия. Припомняме, че именно тези населени места пострадаха най-тежко при летните наводнения.

„Превеждаме им парите авансово, като се надяваме, че те ще бъдат възстановени максимално бързо от Комисията по бедствията и авариите, където има фонд, с който се компенсират тези разходи”, обясни Коларова.

Липсва яснота колко ще са първокласниците през новата учебна година

Все още не е ясно колко ще са първокласниците през новата учебна година. Когато предучилищното образование стане интегрално свързано, т...

Тя отново припомни, че двфицитът в бюджета на МОН се равнява на 26 млн.лв. По думите й тези пари трябва да бъдат компенсирани от допълнителни разходи.

"Разходите за образование на учениците и студентите не могат да бъдат засегнати от бюджетни съкращения. Парите, които превеждаме като делегирани бюджети на училищата, са сигурни”, каза министърът.

Тя призна, че няма достатъчно пари за допълнителни дейности, за наука, за програмата за целодневна организация на учебния процес, за извънкласни дейности.

По данни на образователното министерство първокласниците тази година ще са повече в сравнение с миналата. На 15 септември 63 966 деца ще чуят звънеца за първи път. Те са с 370 повече в сравнение с миналата есен.

Коларова: Учителите ще получат увеличение на заплатите

Учителите ще получат увеличение на заплатите, като изчисленията вече са направени и средствата са налични, съобщи служебният министър н...

Най-много дечица и тази година ще има в столицата - 9989 хлапета ще напълнят класните стаи. Следват Пловдивска област с 6363 деца и Бургаска област, където на училище се очаква да тръгнат 4552 първолаци. Най-малко деца очаквано просветните власти отчитат във Видинско.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com