Клисарова: Завършването на основно образование след 9 клас ще бъде обсъдено

39467
Клисарова: Завършването на основно образование след 9 клас ще бъде обсъдено
Снимка: БГНЕС

Предложението за завършване на основно образование след 9 клас, което бе дадено от Синдиката на българските учители, ще бъде поставено на дискусия на страница на Министерството на образованието, преди да бъде дадено официално становище.

Това заяви в Русе министърът на образованието Анелия Клисарова, предаде БГНЕС.

Клисарова гостува за участие в дискусия в Русенския университет, посветена на развитието на образованието.

"Искам да събера мнения, да обмислим въпроса, не мога да имам становище, преди да чуя мнението на компетентните лица. За мен също е трудно да определя и да се ориентирам, искам да чуя, да помисля и ще кажа", каза Клисарова. Министър Клисарова заяви, че иска да провери какъв е европейският опит в тази посока, най-вече в Норвегия и Финландия, чиито ученици се класират много по-напред от българските деца в класацията на Програмата за международно оценяване на учениците ПИЗА.

Според началника на Регионалния инспекторат по образование в Русе Димитър Райнов предложението за диплома след 9 клас е напълно оправдано, защото степента на завършено образование трябва да съответства на възрастта. В момента според конституцията обучението е задължително до 16 години, което отговаря на 9 клас в българското образование.

Министър Клисарова коментира и дуалния модел на професионално образование, като обясни, че заплатите, които ще получават учениците, ще бъдат определяни от работодателите, но долна граница няма. Тя изрази надежда, че все пак учениците ще получават поне минимална работна заплата, но все пак това зависи колко дни седмично ще работят и как ще бъдат сключени договорите. Все още обаче не е ясно как точно ще се стимулират работодателите.

Тъй като има недостиг на учители, младите преподаватели ще бъдат мотивирани чрез увеличение на началната заплата на учителите до 35 години, което ще влезе в сила от 1 юли 2014 г. Ще бъде изготвен и регистър на всички учители, където непрекъснато да може да се следи тяхната квалификация, както и да има контрол по какви програми става това, за да се гарантира качество.

Само Румъния дава по-малко пари за образование от България

България е на предпоследно място в ЕС по разходи за образование като съотношение към БВП през 2012 година, сочат данни на европейскат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com