Клисарова: За първи път методът на оценяване ще бъде обявен преди матурите

49848
Клисарова: За първи път методът на оценяване ще бъде обявен преди матурите
Снимка: БГНЕС

Тази година за първи път още преди матурите ще бъде обявено каква ще бъде скалата за оценяване. Това заявява министърът на образованието Анелия Клисарова в интервю за „24 часа”.  

„За първи път, откакто са въведени матурите, няма първо да се проведат изпитите и според резултатите да се сложи чертата за тройка. Скалата ще е ясна в деня на изпита. Няма да отчитаме само добри резултати. Съзнавам, че поемам голям ангажимент. По-честно е всеки да знае предварително каква оценка заслужава. Това ще даде и основание на университетите да бъдат убедени, че тези оценки са реални и отговарят на истинските знания на учениците”, казва Клисарова.

Клисарова: Искането да подам оставка е проблем на ГЕРБ

"Искането да подам оставка е проблем на ГЕРБ", каза в Габрово министърът на образованието проф. Анелия Клисарова. Според нея вдиган...

На въпрос как ще бъде гарантирано неизтичането на изпитни теми преди датите на матурите министърът заявява, че разчита на отговорността и съвестта на служителите.

Тя коментира и темата за дуалното образование, което според нея ще е полезно за всички деца. „Грешно се мисли, че ако си в дуалната система, не можеш да продължиш висше образование. Професионалната техническа гимназия в Габрово например има договори с Техническия университет. Учениците, които завършват това образование, по-лесно усвояват материала в университета. Най-новата специалност, по която обучават и ученици, и студенти, е мехатроника. Това привлича децата в този профил, което е добре, защото ни липсват инженери и техници”, твърди Клисарова.

По думите й при написването на учебници и помагала министерството трябва повече да слуша учителите, в процеса на работа трябва да бъдат включвани преподаватели от различни училища.

Клисарова смята още, че съвпадането на датата за евроизборите с празнуването на абитуриентски балова няма да намали избирателната активност сред учениците, които сега завършват.

ГЕРБ искат оставката на министър Клисарова

ГЕРБ настоява за оставката на министъра на образованието и науката проф. Анелия Клисарова, предаде „Фокус”. „Единств...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com