Кастрева се надява на политическа воля за корекция в заплатите на учителите

13930
Кастрева се надява на политическа воля за корекция в заплатите на учителите
Снимка: БГНЕС

Обвиненията за случаите с "мъртвите души" в училищата имат своето основание, че реформите са частични. Това каза зам. - министърът на образованието Ваня Кастрева.

Според нея първата стъпка към промяната е свързана с образуването на качеството на продукта на висшето образование и потребностите на пазара на труда, както и с реализацията им. 

Къде са най-желаните чуждестранни университети?

Великобритания държи първенство по отношение на увеличение на броя на кандидатурите във висшите учебни заведения, като интересът към тя...

Кастрева уточни, че всички промени трябва да се случват по правилата, разписани в обществото, а законовата промяна е обвързана през законова инициатива.

Относно недостига на учители, както в училищата в малките населени места, но и в големите, Кастрева призна, че една от главните причини е ниското заплащане на преподавателите.

Тя увери, че се работи в това отношение и се надява да има политическа воля за корекция във възнаграждението на учителите.

"Това е професията която носи едно изключително удовлетворение, като никоя друга, защото не само сееш знания, но създаваш личности, които те познават и помнят. Затова тази професия е несравнима с останалите.", емоционално обясни  Кастрева.

Зам.-министърът е на мнение, че има начин учителската професия да се превърне отново престижна: "Трябват усилия на всички ни, да преодолеем липсата на добро финансиране, но и за възстановяването на обществения престиж и признанието на тези хора, за които няма почивен ден. Това е човекът, който е най-дълго до нашите деца, понякога  повече от родителя."

Остър недостиг на учители в цялата страна

Месец преди началото на учебната година училищата изпитват недостиг на преподаватели. Около 1500 учители се търсят в цялата страна към...

Кастрева обясни още, че "във времето МОН е реализирало процедура, свързани с корекции в учебниците поради обективни необходимости."

Относно скандалната "Приспивна песничка" в учебника за пети клас Кастрева обясни с присъщата ѝ усмивка, че: "Нито на мен са ми пели песничката, нито аз по този начин съм приспивала. Това е песничка, която не познавам и няма да пея, но това не е песничка, което е включено в учебната програма в учебната програма за пети клас. В случая говорим за илюстриране към учебното съдържание.... Как децата ще научат  кое е лошото?"*

Зам.-министърът на образованието обяви, че родителите и учениците може да се запознаят с промените в приема след 7 клас на сайта на МОН. Ще има нов формат на задачите но БЕЛ, както и промяна в наредбата за балообразуването, като целта е децата да учат по всички предмети. Промяната ще засегне само учениците в 7 клас

"Много разчитам, че реализирането трябва да очаква обратната връзка, вие сте едни от нашите корективи", увери още Кастрева.


Как измамата става наша съдба

Кой знае защо не сме удивени, че прокуратурата не откри престъпление в търговията с матурите. Щом измамата се превръща в норма още от ...

* Ето първия куплет на въпросната песничка

-  Тръгнала една песничка

-  Татко, мили откъде?

И дали е с ръкавичка

Таз плесничка – или не?

В затвора за покупко-продажба на матури - да, да, да!

Днес сутринта един от важните хора в Министерството на образованието (МОН)  - директорът на Дирекция „Организиране, контрол ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование