Калоян Паргов: Когато парите следват ученика, образованието се влошава

36692
Калоян Паргов: Когато парите следват ученика, образованието се влошава

Категорично съм против държавата да финансира частни училища. Там учат сравнително малко деца в паралелка и условията са чудесни. Тъкмо това ме навежда на мисълта, че е по-добре предвидените за тях средства, да се насочват към общински и държавни училища. Така учителката по български език и литература и бивш директор на училище Наташа Паризова коментира готвените промени в Закона за предучилищното и училищно образование, които предвиждат държавата да подпомага и частни образователни институции, предаде БГНЕС.

По време на дебат по темата, организиран от Градския съвет на БСП – София, Паризова подчерта, че е крайно време да се реши въпросът за един вариант на учебниците. "Понякога учителите и учениците ползваме различни източници и това раздвоява учениците", обясни възпитателката. Според нея е необходимо да се огледа добре и възпитателната работа, тъй като агресията сред подрастващите се засилва. Увеличават се и бягствата от училище, но предвидените наказания невинаги изиграват нужната роля. Затова учителите трябва да отделят повече време за възпитателна работа, но това в момента е невъзможно заради прекалено многото административни задължения. Паризова смята още, че промените в закона трябва да предвиждат и мандатност на директорите.

Общинският съветник и председател на БСП-София Калоян Паргов заяви, че законопроектите за образованието не бива да сблъскат лявото и дясното, а по-скоро да дадат насока за развитието на средното образование и да го извадят от блатото, в което е потънало.

"В тази дискусията за образованието възникват няколко въпроса - за системата на делегираните бюджети, за занималните, както и за финансирането на частните училища с държавни пари", обясни Паргов. Според него моделът на делегираните бюджети трябва да бъде променен, защото когато парите следват ученика, качеството се влошава за сметка на количеството. Големият въпрос за занималните пък се крие с това какво да бъде тяхното съдържание, защото за децата е много трудно да запазят концентрация в продължение на 10 часа и да участват пълноценно в такъв учебен процес.

"Финансирането на частните образователни институции с публични средства се оказа пресечна точка на разделение между БСП и ГЕРБ още от първия мандат на правителството на Бойко Борисов. Тук дебатът не е частно срещу обществено, леви срещу десни, комунисти срещу антикомунисти, както някои ще го нарекат. Дискусията е насочена към дисбалансите в системата", подчерта социалистът и разгледа проблема в образованието през призмата на проблемите в столицата.

"В София има 178 общински училища, като половината от тях са с намелен брой ученици. В тях има свободни помещения, а понякога дори и цели етажи. В такива случаи Столичната община ги отдава на части образователни институции. Големият въпрос е какво ще се случи, ако законът бъде приет? Дали това няма да създаде конфликт на интереси между частните и държавните училища и дали няма да влоши качеството на държавното образование", алармира Паргов.

Общинският съветник каза, че по същество честните училища са частни структури, които работят на конкурентен принцип, а техният бюджет се формира от клиентите. "В същото време качеството се измерва със самия образователен процес, но в двете институции моделът на образование е различен", обясни Паргов. "Ако частните училища бъдат финансирани с държавни пари, частните ВУЗ-ове могат да поискат същото. Освен това поддържането на качество ще бъде трудно, от гледна точка на това, че клиентът винаги има право", каза още Паргов.

Томислав Дончев: По "Студентски практики" няма злоупотреба с евросредства

Не че случаят е нов, той фигурира като случай и за финансиращия орган, и за прокуратурата поне месец, преди да бъде обявен. Така вицепр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com