Калфин говори с белгийския посланик за ваучерна система за почасова заетост

34478
Калфин говори с белгийския посланик за ваучерна система за почасова заетост
Снимка: АБВ

Възможностите на България да почерпи опит от Кралство Белгия в областта на дуалното обучение и младежката заетост бяха обсъдени между вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и посланика на Белгия у нас Аник Ван Калстър, съобщиха от МТСП. Акцентът на срещата беше поставен върху готовността страната ни да въведе активни мерки за справяне с младежката безработица.

"Образователната система у нас трябва да се промени. Ще търся механизми, чрез които в общините с преобладаваща бедност да се осигури заетост на учащите, съчетана с образователния процес", каза министър Калфин. Според него дуалното обучение е алтернатива за тези региони, която ще намали безработицата сред младежите. В подкрепа на думите си той използва примери на страни от Западна Европа, в който тази система дава положителни резултати.

"МТСП има опит в провеждането на такъв тип обучения", подчерта министър Калфин. През 2014 г. са реализирани пет експеримeнтални курса за професионално обучение на дуален принцип за повишаване на квалификацията на безработни чрез ДП "Българо-германски център за професионално обучение". "Обучението чрез работа е важно за системата за професионално образование, но чуждестранният опит се прилага успешно тогава, когато е съобразен със спецификата на условията в страната", подчерта министърът. Той допълни, че липсата на образование и професионално обучение, безработицата и социалното изключване са проблемни за България.

Посланикът на Белгия Аник Ван Калстър изрази на свой ред готовност за съдействие и предложи партньорство, свързано с въвеждането на добри практики. Тя запозна министъра и с подробности, свързани с ваучерната система за почасова заетост в Белгия, като изтъкна, че тази система дава добри резултати и показва примери, с които може да се намали безработицата сред населението.

Въвеждането на ваучерна система за почасова заетост е сред водещите идеи в управлението на министър Калфин. До края на 2015 г. предстои да бъде разработен цялостен механизъм за въвеждането й в България.

Танев: За МОН дуалната система е преоритет

Въвеждането на обучение чрез работа, каквото всъщност е дуалното обучение, е един от приоритети на Министерството на образованието и на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com