КТ "Подкрепа" иска отмяна на държавното финансиране за частните училища

4655
КТ "Подкрепа" иска отмяна на държавното финансиране за частните училища
Снимка: Getty Images/Guliver

Депутатите да преразгледат решението си частните училища да се финансират с публични средства, настоява КТ "Подкрепа" в декларация до президента, премиера и парламентарно представените партии.

Според синдиката в противен случай президентът трябва да наложи вето на закона, предаде БНР.

Петров: Финансирането на частните училища ще създаде условия за благородна конкуренция

Под 1% са частните училища в България и тяхното финансиране, което бе прието от Народното събрание, ще създаде условия за благородна к...

В декларацията се казва още, че трябва да се решат "реалните и дългогодишни проблеми на българското училище като равен достъп до образование, достойно заплащане на учителите и възстановяване на доверието към училището".

От КТ "Подкрепа" подлагат на съмнение твърдението на законодателя, че се прилага принципът "парите следват ученика".

"Според текста на чл. 299 от законопроекта таксите се договарят между частното учебно заведение и родителя. Не е предвиден никакъв механизъм, чрез който получената от държавния бюджет субсидия да бъде приспадната от таксите и няма гаранция с колко и дали изобщо разходите на родителите на децата, посещаващи частни заведения, ще бъдат намалени", посочват от синдиката.

Според КТ "Подкрепа" тезата, че до момента държавата дискриминира децата от частните училища и детски градини, е неразбираема.

Танев: Държавното и частното образование трябва да са равни пред закона

Ако тези собственици на частни училища са решили да получават държавна помощ, грубо казано по 1 500 лева на ученик по формулата парите ...

"Всички деца имат право да учат в държавно или общинско училище, което се гарантира от държавата. Ако техните родители изберат да не го направят и да насочат децата си към частно такова, то държавният бюджет не следва да бъде ангажиран с това тяхно решение. Това не е дискриминация, а родителски избор", категорични са от синдиката.

В декларацията се посочва още, че с тази мярка Законът не адресира нито един от наболелите проблеми на националната образователна система, като недостигът на учители и унизителното заплащане на учителския труд, драматичното състояние на материалната база в голямата част от държавните и общинските учебни заведения, растящата функционална неграмотност, която е резултат от социално-икономическите затруднения в семействата на учениците и растящите неравенства и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование