КТ "Подкрепа" иска оценка "поведение" за учениците

26128
КТ "Подкрепа" иска оценка "поведение" за учениците
Снимка: Getty Images/Guliver

Оценката на поведението да влиза при балообразуването за приема на ученици в гимназиите след седми и осми клас бала при кандидатстване на гимназистите. Това предложи синдикатът „Образование” към КТ „Подкрепа” , съобщи Нова телевизия.

Синдикатът иска новият компонент - "Поведение", който да носи четири точки при формирането на бала. Идеята е учениците, на които са наложени наказания, да бъдат лишени от този компонент.

В 160 училища се проведе поправителна матура по български в София

130 души се явиха на зрелостен изпит по Български език тази сутрин в столичната Професионална гимназия по подемна строителна и транспор...

Според синдиката въвеждането на компонента за поведение ще бъде първата стъпка към по-добро образование, защото в него има два равностойни стълба - обучение и възпитание.

„За съжаление, възпитанието беше забравено заради делегираните бюджети и необузданата политизация на образователната система, която допусна налагането на два паразитни приоритета - икономии на държавата за сметка на качественото образование и диктат на родителите към оценяването на учениците от учителите”, заявяват синдикалистите.

От Синдиката подкрепят новата философия на МОН за многообразие при балообразуващите предмети, като се отчита конкретиката на съответните профили или професии. Така при различните профили, за които ще кандидатстват учениците след основно образование, те ще трябва да показват резултати по всички изучавани предмети, а не както беше досега - само по български език и литература и по математика.

Синдикатът настоява още учителите-квестори да бъдат със статут на държавни експерти за деня на изпита, а тяхното възнаграждение и разходи, като дневни и пътни, да се покриват от министерството.

Едва 5% са младите учители у нас

Под 5% са младите учители в системата на образованието. За този тревожен факт алармираЮлиян Петров, председател на Синдикат „Обр...

Просветното ведомство да поеме ангажимента да не се допускат необосновани обвинения към учители и директори, участващи в изпитната кампания, настояват още от синдиката.

Припомняме, че преди дни зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева обяви, че родителите и учениците може да се запознаят с промените в приема след 7 клас на сайта на МОН. Ще има нов формат на задачите но БЕЛ, както и промяна в наредбата за балообразуването, като целта е децата да учат по всички предмети. Промяната ще засегне само учениците в 7 клас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование