КТ "Подкрепа": Родители рекетират училищата заради делегираните бюджети

14318
КТ "Подкрепа": Родители рекетират училищата заради делегираните бюджети
Снимка: Getty Images / Guliver

Ако пасивната толерантност на институциите в образователната система към рекета от родители продължи, това ще бъде най-лошият път за изход от кризата в българското образование, заявява председателят на Синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа" Юлиян Петров в коментар на некомпетентната намеса на родители в организацията на учебно-възпитателния процес в българското училище.

Пореден пример за това е случаят за намеса на родители в ръководството и учебния процес в Природо-математическата гимназия „Никола Обрешков" в Казанлък, където родители изнудват учители и директор за по-високи оценки на своите деца. Протестът на родителите показва упорито желание за превръщане на престижната за града образователната институция в социален интернат.

Парите за делегираните бюджети на училищата няма да бъдат намалявани

В духа на внесения проектозакон за училищното и предучилищното образование се запазва основният принцип на делегираните бюджети, който...

Професионализмът на известния учител по физика г-н Теодосий Теодосиев, който през тази година получи и приза на синдиката за най-добър учител „Стоян Михайловски", е безспорен, а директорът на гимназията и началника на Регионалния инспекторат в Стара Загора трябва да се намесят твърдо в посока на качественото образование и справедливите оценки, посочва Синдикат „Образование".

"За огромно съжаление, след въвеждане на делегираните бюджети през 2008 г. се засилиха тенденциите за спад в качественото образованието, за поява на незаслужено високи оценки, които да се харесат на родителите и задържат ученика в училището. Защото в противен случай, училищата бяха закривани, а учителите оставаха без работа, но големия печеливш бяха общините, които получаваха 125 хил. лв. за закрито училище.

Безброй станаха набезите на родителите, които останаха безкрайно пасивни в доброволческите училищни кампании, но прогресивно активни към учители и директори, които не пишеха оценки по милост и не извиняваха безпринципно отсъствията на техните деца", заяви той, цитиран от КРОСС.

Синдикат „Образование" смята, че МОН и регионалните инспекторати трябва незабавно незабавно да се събудят и защитят категорично качеството на образованието и професионализма на учителите и спрат криворазбраната толерантност към родители и тяхната некомпетентна намеса в управлението и образователните процеси в училище. Това би съживило и стимулирало добрите български учители, които въпреки трудната и стресова професия постигат национални и световни успехи със своите ученици.

20% от децата в частните училища - безплатно

Частните училища се задължават да обучават безплатно 20% от учениците си, ако получават държавно финансиране. Това записаха депутатите...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com