Изтеглят Питагоровата теорема с 3 години

6746
Изтеглят Питагоровата теорема с 3 години

Питагоровата теорема вече ще се изучава в шести, а не в девети клас. Това е залегнало в проектите на новите програми по математика. В другите европейски страни тази теорема се учи по-рано и нашите деца се затрудняват със задачите с нея, когато участват в международното изследване PISA, обясни зам.-министърът на образованието Милена Дамянова, предаде Стандарт нюз.

В шести клас теоремата ще се използва като илюстрация на действия със степени, без доказателства и единствено като умение за работа с формули.

Новите програми ще са доста по-олекотени. До 60% ще са новите знания и умения, а в някои от класовете те ще са около 51-52%. Останалите около 40% ще са за упражнения и този акцент ще присъства във всички нови учебни програми по различните предмети, обясни Дамянова.

Предвижда се преструктуриране на учебното съдържание за най-малките.
Темата "Числата 10, 20, 30, ... 100. Събиране и изваждане с тях" отива в първи, вместо във втори клас. Така ще има повече време за упражнения с таблицата за умножение и деление във втори клас.

Родителите свиха бюджета за първия учебен ден на децата си

За подготовката на децата си за първия учебен ден българите отделят по 210 лева. Разходите тази година са с 15 лева по-ниски от планир...

В новите учебни програми по математика от първи до четвърти клас се предвижда геометричните знания да се интегрират в аритметичните знания, които ще са и водещи. Заложено е учениците да работят целенасочено с таблици, с диаграми и схеми.

От пети до седми клас отпада изучаването на параметричните уравнения и неравенства в цялостния курс на обучение по предмета в задължителната подготовка. Между пети и седми клас отпада също и темата за свойствата на трапеца.

Новите учебни програми ще влязат в училище с новия Закон за предучилищното и училищното образование, който сега се обсъжда в парламентарната образователна комисия, обяви зам.-министър Дамянова. По тях ще бъдат написани и новите учебници, като най-реалистичният срок е първите от тях да са готови за учебната 2014/2015 година - за първи, пети и осми клас.

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование